Antena 3 CNN Actualitate Ziua Marinei 2024. Iohannis, la festivitățile de la Constanța: „România este o țară sigură. Cetățenii sunt apărați”

Ziua Marinei 2024. Iohannis, la festivitățile de la Constanța: „România este o țară sigură. Cetățenii sunt apărați”

de Bianca Chirilă    |   

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, în discursul rostit la festivităţile organizate la Constanţa, cu ocazia Zilei Marinei, că, deşi trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO.

ACTUALIZARE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, în discursul rostit la festivităţile organizate la Constanţa, cu ocazia Zilei Marinei, că, deşi trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO.

„La mulţi ani cu prilejul Zilei Marinei Române! În acest ultim an de mandat, este cu atât mai emoţionant pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună una dintre cele mai aşteptate sărbători. Se creează de fiecare dată o atmosferă extraordinară aici! Mă bucur să văd atât de mulţi români veniţi special aici pentru a participa la festivităţile dedicate navigatorilor noştri, militari şi civili deopotrivă, care poartă cu mândrie drapelul României în lume”, a afirmat preşedintele la începtul discursului.

Șeful statului a declarat că profesia de marinar se potriveşte temerarilor veritabili, caracterelor puternice şi celor capabili de sacrificiu şi în măsură să abordeze neînfricat provocările de orice natură.

„Dăruirea şi profesionalismul cu care dumneavoastră, marinarii, purtaţi drapelul României în lume sunt exemplare şi devin repere pentru întreaga societate şi modele de urmat în special pentru tinerele generaţii. Totodată, cu respect şi recunoştinţă, ne gândim astăzi şi la cei care au plătit jertfa supremă pe mările şi oceanele lumii, departe de familie şi de cei dragi, şi aducem un pios omagiu eroilor marinari ai României”, a mai spus Iohannis.

„România este astăzi o ţară sigură şi stabilă”

Președintele a adăugat că „România este astăzi o ţară sigură şi stabilă”.

„Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de Aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO. Aici, pe ţărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic şi militar al României din ultimii ani. Ţara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanţii de securitate, iar cetăţenii români sunt apăraţi şi protejaţi în faţa oricăror potenţiale ameninţări”, a subliniat preşedintele.

El a menţionat că regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută şi tratată ca fiind de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial şi în cele mai importante documente strategice ale NATO.

„Prin dialog şi implicare permanentă, am consolidat această abordare inclusiv la recentul Summit NATO de la Washington, când toţi Aliaţii au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru ţara noastră. Iată, aşadar, că România este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Este şi firesc să fie aşa, pentru că România are o serie de iniţiative care produc deja rezultate importante pentru securitatea regiunii noastre, una dintre ele fiind înfiinţarea unei Grupări Operative pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria şi Turcia”, a spus Iohannis.

El a amintit că, începând cu anul 2015, România a înfiinţat şi operaţionalizat numeroase structuri NATO în România, iar prezenţa camarazilor aliaţi, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul naţional, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5.000 de militari aliaţi dislocaţi în România, colaborare care denotă angajamentul ferm al statelor NATO apăra reciproc, conform Articolului 5 al Tratatului de la Washington.

„Îmi reafirm cu acest prilej aprecierea şi recunoştinţa pentru prezenţa în ţara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord şi Luxemburg. Totodată, le mulţumesc forţelor aeriene din Finlanda şi Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliţie aeriană în România”, a mai spus Iohannis.

El a precizat că România continuă să fie un pilon important al securităţii regionale şi euroatlantice.

„Rămânem solidari cu aliaţii noştri din NATO şi cu partenerii din Uniunea Europeană în eforturile de asistenţă dedicată Ucrainei, care luptă de peste doi ani şi jumătate împotriva unei agresiuni brutale şi ilegale”, a explicat preşedintele.

Iohannis s-a adresat apoi marinarilor, menţionând că Forţele Navale Române reprezintă un simbol al puterii şi al rezilienţei naţionale.

„Dragi marinari, devotamentul, tenacitatea şi spiritul de sacrificiu care vă definesc constituie un exemplu de excelenţă, iar Forţele Navale Române reprezintă un simbol al puterii şi al rezilienţei naţionale. În contextul actual de securitate, tot mai provocator, inclusiv în mediul maritim, rolul Forţelor Navale Române în asigurarea libertăţii de navigaţie şi a securităţii maritime este esenţial. Cu prilejul Zilei Marinei Române, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute, am dat curs propunerii ministrului apărării naţionale şi am decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Comandor cu însemn de pace pentru militari. Vă felicit pentru modul în care vă îndepliniţi misiunile, atât în apele teritoriale, cât şi dincolo de acestea, alături de Aliaţii şi de partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană, şi vă urez mult succes în continuare! Totodată, le doresc marinarilor civili sănătate şi cât mai multe reuşite în activitatea lor profesională, oriunde s-ar afla! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă aibă în pază şi în ocrotire!”, a declarat Klaus Iohannis în finalul discursului.

Ziua Marinei la Constanța

ȘTIRE INIȚIALĂ: Festivitățile organizate de Forţele Navale Române vor începe, joi, de la ora 10.00. După primirea persoanei oficiale şi trecerea în revistă a gărzii de onoare, se va înălţa drapelul României pe catargul de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi tragerea celor 21 de salve de tun.

„În continuare, Şeful Statului Major al Forţelor Navale va adresa mesajul de bun venit la eveniment, după care vor urma alocuţiunile persoanelor oficiale şi un serviciu religios, cu depunerea ancorelor de flori în apa Mării Negre, în memoria eroilor marinari”, au transmis reprezentanţii Forţelor Navale Române.

Apoi, Zeul Neptun îşi va face apariţia de la bordul şalupei maritime „Luceafărul” şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

Reprezentanţii Forţelor Navale au menţionat că salutul de deschidere a exerciţiului demonstrativ întrunit va fi transmis de către cadeţii de la bordul Navei-şcoală „Mircea”, iar trei paraşutişti vor fi lansaţi din elicoptere pentru a prezenta publicului aflat pe faleză drapelele României, NATO şi UE.

„Exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2024” cuprinde secvenţe din activităţile de instruire executate de marinarii militari, precum inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul submarinului inamic, respingerea desantului maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi apuntarea unui elicopter Puma Naval la bordul fregatei „Regele Ferdinand””, au mai precizat reprezentanţii Forţelor Navale.

Finalul exerciţiului va fi marcat prin defilarea navelor şi aeronavelor militare, a velierelor şi ambarcaţiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale.

Seara, de la ora 20:00, Muzica Militară a Forţelor Navale va încânta publicul cu un mini-concert, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, care va fi urmat de aprinderea Pavoazului electric la navele militare şi de retragerea cu torţe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, unde formaţia muzicală va susţine un concert.

Ziua Marinei Române se va încheia cu un spectacol de artificii oferit de Primăria Municipiului Constanţa, care va putea fi urmărit din zona Piaţa Ovidiu – Portul Turistic Tomis.

La acest eveniment şi-au anunţat participarea preşedintele Klaus Iohannis, dar și președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Premierul Marcel Ciolacu va merge, în schimb, la Mănăstirea Văratec. Anul trecut, cei trei au participat împreună la festivități.

De asemenea, prim-ministrul le-a transmis mulţumiri tuturor marinarilor, joi, cu ocazia Zilei Marinei Române.

„Îi felicit, îi respect şi le mulţumesc tuturor marinarilor români, militari sau civili, pentru efortul şi munca lor de zi cu zi. 'La mulţi ani', în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni”, se arată în mesajul prim-ministrului României, postat pe Facebook.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, va merge la Mănăstirea Văratec în minivacanța de Sfânta Maria. 

„Rolul Forţelor Navale Române este esenţial în arhitectura de securitate naţională”

De asemenea, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, afirmă, în mesajul de Ziua Marinei, că azi, mai mult ca oricând, rolul Forţelor Navale e esenţial în arhitectura de securitate naţională, în context aliat şi european, mai ales în actualul mediu de securitate, afectat de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

„În această zi importantă, în care prăznuim Adormirea Sfântei Fecioare Maria, le spunem „La mulţi ani” marinarilor militari! Azi, mai mult ca oricând, rolul Forţelor Navale Române este esenţial în arhitectura de securitate naţională, în context aliat şi european, mai ales în actualul mediu de securitate, afectat de războiul ilegal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, scrie ministrul Apărării pe Facebook.

El menţionează că anul acesta a fost operaţionalizat, împreună cu Bulgaria şi Turcia, Grupul operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, al cărui principal scop este de a menţine siguranţa traficului maritim prin activităţi de supraveghere, recunoaştere şi neutralizare a minelor marine, precum şi prin operaţii conexe de căutare - salvare pe mare.

„Mulţumesc marinarilor noştri militari care asigură prezenţa continuă cu nave şi alte capabilităţi militare în zonele de responsabilitate de pe mare şi de la Dunăre. Bun cart înainte!”, afirmă Tîlvăr în finalul mesajului.

Programul festivităților de Ziua Marinei în orașele Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București  

Ziua Marinei la Constanța

Miercuri, 14 august, este planificată o ceremonie militară și religioasă pentru comemorarea eroilor marinari, care va fi urmată de ceremonia de acordare a Drapelului de Luptă Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu” și de conferire a unor decorații și distincții militare personalului care s-a remarcat în activitatea profesională.

Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” va fi prezentat joi, 15 august, orele 10:00-12:00, publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța, iar de la ora 20:30, marinarii militari se vor retrage cu torțe, în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale. Seara se va încheia cu un spectacol de artificii oferit de Primăria Municipiului Constanța, care va putea fi urmărit din zona Piața Ovidiu – Portul Turistic Tomis.

Ziua Marinei la Mangalia

La Mangalia, Săptămâna Spiritualității marinărești va fi marcată, în perioada 10-15 august, printr-o serie de activități culturale, care vor avea loc la Cercul Militar și la Muzeul Marinei, iar miercuri, 14 august, orele 09:00-11:00, se va desfășura o ceremonie militară și religioasă în memoria eroilor marinari, în Portul Turistic, la Monumentul Marinarului și Constructorului Naval.  

În portul turistic, publicul este invitat miercuri, 14 august, orele 19:00-20:30, la un concert de muzică militară și la un spectacol de muzică populară.

Joi, 15 august, Ziua Marinei Române este marcată, în Portul Turistic Mangalia, prin exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024”, jocuri și concursuri marinărești, expoziție de tehnică militară și ateliere interactive, care vor avea loc între orele 10:00-14:00, iar seara, de la ora 19:30, evenimentul se încheie cu spectacol de muzică populară, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari.

Ziua Marinei la Brăila

Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” este prezentat publicului din Brăila, joi, 15 august, orele 10:00-12.30, pe faleza Dunării, iar de la ora 20:30, are loc retragerea cu torțe a marinarilor.

Ziua Marinei la Galați

La Galați, Ziua Marinei Române este sărbătorită, joi, 15 august, pe faleza Dunării, zona Elice, printr-o ceremonie militară și religioasă, care începe la ora 17:00 și este urmată de un exercițiu demonstrativ și de parada navelor militare și civile.

Ziua Marinei la Tulcea

La Tulcea, joi, 15 august, publicul din municipiu este invitat pe faleza Dunării, în intervalul orar 10:00-13:00, unde se desfășoară exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024”, precum și jocuri și concursuri marinărești.

Ziua Marinei la București

Ziua Marinei Române este marcată în București printr-o ceremonie militară și religioasă, care va fi organizată joi, 15 august, orele 9:00-10:00, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Parcul Herăstrău, zona debarcader).

Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an, pe 15 august

Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an, pe 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului „Elisabeta”, printr-un Te-Deum oficiat în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă. De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. În anul 1912, manifestarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta, iar la 15 august 1936, în cadrul serbărilor, a fost botezat primul submarin românesc, „Delfinul”, precizează site-ul Forţelor Navale Române - www.navy.ro.

În 1945, această zi festivă a fost marcată şi la Bucureşti, unde s-a bucurat de prezenţa membrilor Comisiei Aliate de Control, care au participat la deschiderea expoziţiei Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din Bucureşti, dar şi la manifestările organizate pe Lacul Herăstrău, unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României şi ale Naţiunilor Unite.

Conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953, începând cu anul 1954, s-a celebrat Ziua Marinei Militare a Republicii Populare Române în prima duminică a lunii august. Decretul nr. 309/1953 a fost abrogat prin Decretul nr. 203/1960, care stipula sărbătorirea Zilei Marinei Republicii Populare Române, ca sărbătoare militară şi populară, tot în prima duminică a lunii august.

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 382 din 28 septembrie 2004, a fost abrogat Decretul Marii Adunări Naţionale nr. 203/1960. Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria - Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Potrivit prezentei legi, Ziua Marinei Române se sărbătoreşte anual la data de 15 august, fiind o sărbătoare civilă şi militară, marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare şi religioase, organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor, mai notează site-ul amintit.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile