Antena 3 CNN Actualitate Ziua în care în România 14.850 de oameni au început să moară: "Trotuarele erau pline de cadavre, se călca pe ele"

Ziua în care în România 14.850 de oameni au început să moară: "Trotuarele erau pline de cadavre, se călca pe ele"

4 minute de citit Publicat la 14:57 28 Iun 2018 Modificat la 14:57 28 Iun 2018

În urmă cu 77 de ani, la Iași, începea una dintre cele mai teribile pagini din istoria României. Pogromul de la Iași, în urma căruia aproape 15.000 de evrei aveau să moară.

“Evacuarea evreilor din Iași, unde la data de 29 iunie 1941 trăiau 45 000 de evrei, a fost o parte a planului de eliminare a prezenței evreiești din Basarabia, Bucovina și din Moldova. Curățarea terenului a însemnat lichidarea imediată a tuturor evreilor de la țară.Încarcerarea în ghetouri a evreilor găsiți în centre urbane și reținerea  tuturor persoanelor suspectate că ar fi activiști ai Partidului Comunist. Acesta a fost echivalentul românesc pentru Soluția finală.

Pogromul de la Iași împotriva evreilor s-a desfășurat la ordinul expres al lui Ion Antonescu ca orașul să fie curățat de toți evreii și ca orice evreu care va deschide, chipurile, focul Împotriva soldaților români sau germani să fie eliminat fără milă. Secț̨ia a doua a Cartierului General al Armatei Române și Serviciul Special de Informaț̨ii (SSI) au pregătit terenul pentru pogromul de la Iași și au elaborat pretextul pentru pedepsirea populației evreiești a orașului, în timp ce unitățile armatei germane staționate în localitate au asistat autoritățile române.

La 27 iunie 1941, Ion Antonescu a ordonat direct prin telefon colonelului Constantin Lupu, comandantul garnizoanei Iași, să evacueze evreii din oraș. Lupu a fost instruit să ia măsuri să curețe Iașiul de populația sa evreiască.

În noaptea de 28/29 iunie, în timp ce armata, poliția și jandarmeria lansau arestările și execuțiile, Antonescu a telefonat din nou pentru a repeta ordinul de evacuare. Lupu și-a notat cu atenție misunea ce o avea de îndeplinit:
1. Vei da o ordonanță, pe care o vei semna D-ta ca Comandant Militar al orașului Iași, bazată pe înaltele Decrete existente și mai adăugând, având și în vedere starea de războiu.  La primirea de focuri de armă dintr-o locuință, se va Încercui acea locuință cu armata, vor fi arestați toți locatarii (afară de copii) și după o instrucție sumară, acei găsiți de vină vor fi executați. Aceleași sancțiuni se vor aplica și acelora care vor dosi persoanele care au săvârșit infraț̨iunile de mai sus.
2. Evacuarea populației evreești din orașul Iași este necesară și va fi făcută totală (inclusiv femei și copii). Evacuarea se va face pe pachete, pachete, mai întâiu la Roman și apoi la Trg. Jiu. Pentru aceasta vei lua înțelegere cu Ministerul de Interne și Prefectura de Județ, chestiunea trebuind bine studiată.

Înaintea emiterii acestor ordine, a fost realizată o înțelegere cu comandantul corpului de armată german (Wehrmacht) la Iași privind metodele care să fie aplicate împotriva evreilor.

Al doilea ordin al lui Antonescu către colonelul Lupu de a-i evacua pe toți cei 45.000 de evrei ai orașului Iași și autorizarea sa de a executa orice evreu care va ataca armata au avut ca rezultat o carte blanche pentru jandarmerie și poliție pentru a tortura, ucide și evacua mii de evrei pe calea ferată către sudul României.

La 29 iunie 1941, Mihai Antonescu a ordonat deportarea tuturor evreilor din Iași, inclusiv a femeilor și copiilor. Evreii supraviețuitori au fost duși spre gară. Pe drum, ei au fost bătuți, jefuiți și umiliți. Trotuarele din Iași erau pline cu cadavre, iar deportații au fost nevoiți să treacă peste ele. La gară și în piața din fața gării aceștia au fost forțați să stea cu fața la pământ, iar călătorii români călcau pe ei, în timp ce soldații români și germani țipau că oricine va îndrăzni să ridice capul va fi împușcat.

În final, evreii au fost înghesuiți în vagoane de marfă sub o ploaie de lovituri, înțepături de baionetă, lovituri cu bastonul și insulte. Mulți muncitori ceferiști s-au alăturat infernului, lovindu-i cu ciocanele.

Intenția de exterminare era clară chiar de la bun început. După cum s-a stabilit mai târziu în procesele de la Iași, vagoanele trenului în care au fost urcați cu forța evreii fuseseră folosite pentru transportul carbidului și de aceea emanau un miros înăbușitor. În plus, deși în nici un vagon nu intrau mai mult de 40 de oameni, între 120 și 150 de evrei, mulți dintre ei răniți de lovituri și tăieturi de baionetă, au fost îndesați cu forța în interior.

După ce ușile au fost bine închise în urma lor, toate ferestrele și spărturile au fost bătute cu scânduri.

Al doilea tren care a părăsit Iașiul către Podu Iloaiei a fost și mai aglomerat (aproximativ 2 000 de evrei au fost înghesuiți în 20 de vagoane). Ultimul vagon conținea cadavrele a 80 de evrei care fuseseră împușcați, înjunghiați sau bătuți.

În trenul morții care a plecat de la Iași spre Călărași, din 5 000 de evrei, numai 1 011 au ajuns la destinație vii după șapte zile (Poliția română a numărat 1.258 de cadavre, totuși sute de morți au fost aruncați din tren pe drum, la Mircești, Roman, Săbăoani și Inotești).

Trenul morți spre Podu Iloaiei (la 15 kilometri distanță de Iași) avea 2.700 de evrei la plecare, dintre care 700 au fost debarcați vii. În raportul oficial, autoritățile romăne au afirmat că 1.900 de evrei au fost îmbarcați în tren și numai 1.194 au murit.

În total, în timpul pogromului de la Iași au fost uciși 14 850 de evrei. SSI-ul românesc a făcut cunoscut că 13 266 de evrei au murit în timp ce cifra avansat„ de Comunitatea evreiască era de 14 850. În august 1942, armata de la Iași care ărecruta forță de muncă a raportat că nu a găsit 13 868 de evrei.”

sursa: Raportul final al Comisiei pentru Studierea Holocaustului în România, elaborat în timpul mandatului prezidențial al lui Ion Iliescu

Etichete: evrei
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole