Antena 3 CNN Actualitate Zile libere 2025. Câte minivacanțe vor avea românii anul următor

Zile libere 2025. Câte minivacanțe vor avea românii anul următor

de Laura Dinu    |   

Deși suntem abia în luna octombrie, mulți români își planifică deja vacanțele pentru anul următor, inclusiv scurte escapade de weekend pentru a petrece timp de calitate alături de familie. Tocmai de aceea este bine să știe care vor fi zilele libere legale în 2025 dar și când vor beneficia de minivacanțe. 

Zile libere legale în 2025

Românii vor beneficia de 15 zile libere legale în 2025, conform Codului Muncii. Acestea includ sărbători naționale și religioase.

  1. 1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou
  2. 2 ianuarie (joi) – A doua zi de Anul Nou
  3. 6 ianuarie (luni) - Boboteaza
  4. 7 ianuarie (marți) - Sfântul Ioan Botezătorul
  5. 24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române
  6. 18 aprilie (vineri) - Vinerea Mare
  7. 20 aprilie (duminică) – Paștele Ortodox
  8. 21 aprilie (luni) – A doua zi de Paște Ortodox
  9. 1 mai (joi) – Ziua Muncii
  10. 1 iunie (duminică) - Ziua Copilului
  11. 8 iunie (duminică) – Rusaliile
  12. 9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
  13. 15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
  14. 30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
  15. 1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
  16. 25 decembrie (joi) – Crăciunul
  17. 26 decembrie (vineri) – A doua zi de Crăciun

Românii ar putea începe anul cu o minivacanță. Punte și de Ziua Muncii

Zilele de 3 ianuarie şi 2 mai 2025 ar putea fi declarate zile libere, pentru a se face punte cu 2 ianuarie, respectiv 1 mai 2025, iar pentru recuperare acestora instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

"Zilele de 2 ianuarie şi 1 mai 2025 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor şi autorităţilor publice timp liber pentru recuperarea capacităţii de muncă, se propune ca zilele de 3 ianuarie şi 2 mai 2025 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii", se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.

Cu liberele deja prevăzute de Codul muncii, 1, 2, 6 și 7 ianuarie, asta înseamnă că bugetarii vor reveni la muncă după Anul Nou, cu excepțiile prevăzute în proiect, abia pe 8 ianuarie. 

Minivacanțele din 2025

Așadar, anul 2025 va începe cu o minivacanță generoasă. Românii vor avea liber pe 1 și 2 ianuarie (miercuri și joi), de Anul Nou, oferindu-le șansa de a lega aceste zile de weekendul următor. Tot în ianuarie, vor avea liber 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, care cade vineri, ceea ce oferă un alt weekend prelungit (24-26 ianuarie).

Paștele și 1 Mai

În luna aprilie, românii vor beneficia de o minivacanță de Paște, care începe cu Vinerea Mare, pe 18 aprilie, și continuă cu 20 și 21 aprilie (duminică și luni), primele două zile de Paște. La scurt timp după aceea, Ziua Muncii pe 1 mai, care cade într-o zi de joi, oferă o nouă ocazie de minivacanță, mai ales dacă ziua de vineri va fi liberă.

Rusaliile și Adormirea Maicii Domnului

În iunie, românii se pot bucura de o minivacanță de Rusalii: 8 iunie (duminică) și 9 iunie (luni) sunt zile libere, adăugând un weekend prelungit. Adormirea Maicii Domnului pe 15 august pică într-o vineri, permițându-le din nou românilor să lege ziua liberă de weekendul 16-17 august.

Sfârșitul de an

Sfârșitul de an aduce două noi minivacanțe: prima este de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României. Deși Sfântul Andrei cade duminică, pe 30 noiembrie, ziua de 1 decembrie (luni) oferă un weekend prelungit. A doua minivacanță din decembrie vine de Crăciun, cu zile libere pe 25 și 26 decembrie (joi și vineri), care pot fi legate de weekendul 27-28 decembrie, perfect pentru a încheia anul în familie.

Astfel, românii se vor putea bucura de multe zile libere în 2025, dar și de numeroase oportunități de minivacanțe ideale pentru scurte escapade sau timp de relaxare.

Subiecte în articol: zile libere 2025 minivacanta
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile