Antena 3 CNN Actualitate Zi de foc în România! Recomandările specialiștilor pentru a face față cu bine caniculei

Zi de foc în România! Recomandările specialiștilor pentru a face față cu bine caniculei

1 minut de citit Publicat la 12:43 04 Aug 2017 Modificat la 12:43 04 Aug 2017

Ministerul Sănătăţii a recomandat vineri populaţiei, având în vedere temperaturile extrem de ridicate, să ţină cont de sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00, pentru a fi evitate incidentele. 

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 şi 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute, subliniază Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii ministerului amintesc că trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, şi că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. 

În comunicatul privind recomandările pentru temperaturi ridicate, Ministerul Sănătăţii subliniază că nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. 

Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) întrucât sunt diuretice. 

Dacă nu există aer condiţionat la locul de muncă, Ministerul Sănătăţii recomandă petrecerea a 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, farmacii, biserică, magazine). 

Iar pentru cei care sunt nevoiţi să plece de acasă între orele amiezii, sunt recomandate ţinute adecvate: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. 

Ministerul Sănătăţii mai recomandă evitarea activităţilor în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc) şi hidratarea copiilor şi a vârstnicilor, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. 

Nu în ultimul rând, persoanelor care suferă de anumite afecţiuni li se recomandă să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Sursă: Agerpres
Etichete: canicula
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole