Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Zgomotul misterios care distruge vieți. Ce este „The hum”: „Este un coșmar. Vine de pretutindeni”

Zgomotul misterios care distruge vieți. Ce este „The hum”: „Este un coșmar. Vine de pretutindeni”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 07:00 24 Dec 2024 Modificat la 08:06 24 Dec 2024

Se crede că 4% din populația globală este chinuită de un sunet persistent, care vibrează în urechi – o sursă a cărei origine rămâne un adevărat mister, scrie Independent.

În anul 2005, Simon Payne a început să audă acest sunet. Un sunet ciudat, de joasă frecvență, care nu dispare și pare să provină de pretutindeni. La început, era convins că zgomotul venea de la un echipament mecanic, dar nu a reușit să identifice sursa. Nu dispărea și nu putea scăpa de el. Chiar și când a călătorit 19.000 de kilometri de acasă, din Cambridgeshire, până în Noua Zeelandă, zgomotul l-a urmărit. A devenit atât de copleșitor încât a trebuit să renunțe la slujbă. Izolat, Payne a început să-și evite prietenii. Căutând informații pe internet, a descoperit că nu era singurul. „Am aflat că este peste tot,” spune el. „Nu poți scăpa de el.”

Payne auzea „Zgomotul” („The Hum”), un fenomen global misterios care se crede că afectează până la 4% din populația lumii. Primele rapoarte sigure despre „Zgomot” datează din anii ’70, când mai mulți locuitori din Bristol au trimis scrisori la Bristol Evening Post, plângându-se de un sunet asemănător cu un motor de camion în repaus sau cu tunetul – diferit însă de tinitus. Fenomenul a fost raportat și în alte locuri din lume, de la suburbiile Tokyo-ului până la Taos, New Mexico, și Largs, Scoția. A dus la anxietate și depresie în rândul celor care îl aud și a fost asociat cu mai multe sinucideri. Deși au fost propuse multe teorii și s-au făcut investigații, cauza rămâne necunoscută.

Multe sinucideri din cauza „Zgomotului”

În 2010, rapoarte despre „Zgomot” au apărut în Windsor, Ontario. Acestea au atras atenția scriitorului canadian Jordan Tannahill. „Locuitorii descriau un sunet reverberant, de joasă frecvență, care făcea ferestrele să vibreze,” spune el. „Uneori provoca sângerări nazale, dureri de cap și chiar insomnie.” Fenomenul a inspirat romanul lui Tannahill, The Listeners(2021), care a fost transformat într-o dramă BBC. Povestea urmărește viața lui Claire, o profesoară interpretată de Rebecca Hall, care începe să audă „Zgomotul” din senin. Consumată de obsesia sa, Claire descoperă că doar unul dintre elevii ei poate auzi același sunet. Împreună, se alătură unui grup de sprijin care ia o turnură extremă și neașteptată.

Pentru Simon Payne, „Zgomotul” i-a ruinat cariera și viața socială. „A fost un coșmar. Mi-a distrus viața,” spune el. „Am renunțat la slujbă și am trăit din economii. Am devenit insomniac și extrem de izolat.”

După zece ani, într-o zi, zgomotul a dispărut. „Eram la capătul puterilor,” spune Payne. „Dar nu s-a mai întors.” A început o viață nouă în Somerset, unde acum încearcă să-și reconstruiască relațiile sociale. Totuși, recent, Payne a început să audă din nou „ceva”. „Aș spune că e un zgomot, dar nu acel Zgomot,” explică el. „E la un nivel care nu mă deranjează prea mult.”

Cauze misterioase și teorii diverse

Jordan Tannahill crede că „Zgomotul” rămâne unul dintre marile mistere ale naturii. O teorie sugerează că valurile oceanice lovind platformele continentale ar putea genera vibrații. Alte ipoteze leagă fenomenul de erupții vulcanice sau cutremure.

Pe de altă parte, „Zgomotul” a alimentat și teorii ale conspirației, de la arme sonice la control mental prin tehnologia 5G. Simon Payne, însă, respinge astfel de idei. „Trebuie să existe o explicație rațională pentru orice fenomen fizic,” afirmă el. „Doar că încă nu știm care este.”

Deși sceptic, Payne admite că „Zgomotul” rămâne eluziv. „Nimeni nu l-a înregistrat până acum. Pare să vină din toate direcțiile, ca și cum ar veni din pământ.”

Cercetările recente indică o posibilă legătură între „Zgomot” și factori interni, cum ar fi sensibilitatea auditivă sau anumite medicamente. Totuși, răspunsurile definitive lipsesc. 

Etichete: zgomot the hum
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole