Antena 3 CNN Externe Salvatorii au surprins sunete de pe submarinul dispărut! Semnale de viață ale pasagerilor

Salvatorii au surprins sunete de pe submarinul dispărut! Semnale de viață ale pasagerilor

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 08:32 21 Iun 2023 Modificat la 08:40 21 Iun 2023

Potrivit CNN, salvatorii ar fi auzit mai multe zgomote în apropierea zonei în care submarinul Titan a dispărut. Sunetele au fost detectate inițial de un avion. Patru ore mai târziu aceleași sunete au fost captate și de un sonar. Sunt primele semne de viață pe care le dau cei cinci pasageri. 

Din primele informații se pare că echipajele care căutau submersibilul Titan au auzit zgomote la fiecare 30 de minute, asemănătoare unor bătăi, potrivit unui memoriu intern al guvernului privind căutarea. 

Patru ore mai târziu, după ce au fost instalate dispozitive sonar suplimentare, s-au auzit în continuare bubuituri, se menționează în notă, potrivit CNN.

O actualizare ulterioară trimisă marți seara a sugerat că s-au auzit mai multe sunete, deși nu au fost descrise tot ca niște bătăi.  

„S-a auzit un sunet suplimentar care va ajuta la vectorizare și care oferă speranța că oamenii sunt încă în viață”, potrivit acelei actualizări. 

O aeronavă canadiană P3 a localizat, de asemenea, un obiect dreptunghiular alb în apă, dar o altă navă pregătită să investigheze a fost deviată pentru a ajuta la cercetarea zgomotelor auzite. 

Pasagerii rămân fără oxigen

Situația pasagerilor este disperată deoarece rezervele de oxigen de care dispun se vor epuiza mâine după amiază. 

Statele Unite și Canada au mobilizat resurse impresionante pentru căutarea navei pe o suprafață de aproape 26.000 kilometri pătrați în apele Oceanului Atlantic. 

”Începând de duminică, Garda de Coastă a coordonat eforturile de căutare cu aeronavele Gărzii Naționale Aeriene ale Gărzii de Coastă din SUA și Canada și cu Polar Prince, care a căutat pe o suprafață de aproape 26.000 de kilometri pătrați, o zonă mai mare decât statul Connecticut”, a explicat Jamie Frederick, purtător de cuvânt Garda de Coastă SUA. 

Pe măsură ce trece timpul, șansele de supraviețuire ale celor cinci ocupanți ale submersibilului scad dramatic, în condițiile în care rezervele de oxigen ar putea fi doar până joi după amiază. 

”În primul rând, este vorba de o estimare. Știind, din datele pe care le avem la dispoziție, că la început aveau 96 de ore (rezervă de oxigen, n.red.), știm că, în acest moment, mai au aproximativ 40-41 de ore”, a mai spus Frederick. 

Efortul de salvare este coordonat din Boston de Garda de Coastă a Statelor Unite. La operațiuni participă și nava echipată cu roboți pentru mari adâncimi care aparține Institutului Științific pentru Explorări Marine din Franța. 

”Sincer, este ca și cum ai încerca să găsești un ac într-un car cu fân. Asta pentru că pur și simplu frecvențele electromagnetice, undele electromagnetice, nu se propagă departe sub mare”, susține Eric Fusil, expert inginerie navală.

Nava cu cei cinci pasageri la bord a pornit duminică, din St. John's, Newfoundland, de pe coasta de est a Canadei, și a parcurs aproximativ 400 de mile marine, în Atlantic, până la locul epavei. La o oră și 45 de minute după momentul în care au început coborârea spre Titanic, submersibilul a dispărut. 

Cine se afla pe navă

Unul dintre pasageri este Hamish Harding, un miliardar britanic în vârstă de 59 de ani, om de afaceri și explorator specializat în scufundări la mare adâncime. 

Harding este un aventurier care deține trei recorduri Guinness World, inclusiv pe cel pentru cel mai lung timp petrecut la adâncimea maximă a oceanului de către o navă cu echipaj. În iunie 2022, el a plecat în spațiu cu racheta New Shepard a companiei Blue Origin, iar în martie 2021, el și exploratorul oceanic Victor Vescovo s-au scufundat până la cea mai mare adâncime din Groapa Marianelor.

La bordul submersibilului dispărut în Atlantic s-ar afla și exploratorul francez Paul Henry Nargeolet, dar și Stockton Rush, director executiv al Ocean Gate, firma care a organizat scufundarea. 

Ceilalți doi pasageri ar fi magnatul pakistanez Shahzada Dawood și fiul său, Sulaiman Dawood. 

Mike Reiss, scenarist și producător din New York, care a lucrat la serialul Simpson și a făcut anul trecut o călătorie cu submersibilul Titan, a explicat că toți cei care aleg să viziteze epava Titanicului semnează o declarație pe propria răspundere unde, încă de pe prima pagină, se menționează riscurile la care se expun turiștii iar cuvântul moarte este scris de trei ori, potrivit BBC. 

În plus, pasagerii submersibilului nu pot ieși singuri din incinta acestuia pentru că este închis cu șuruburi de la exterior. 

Costul acestei expediții a fost pe 250.000 de dolari de persoană. 

Etichete: submarin Titan
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole