Antena 3 CNN Life Sănătate Zgomotele produse de traficul rutier, aerian și concertele în aer liber te pot îmbolnăvi grav

Zgomotele produse de traficul rutier, aerian și concertele în aer liber te pot îmbolnăvi grav

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 17:41 10 Ian 2024 Modificat la 17:41 10 Ian 2024

Un raport al Agenției Europene a Mediului arată că 100 de milioane de cetățeni din Europa sunt expuși la un nivel periculos de poluare sonoră. Principalele cauze sunt traficul intens rutier, feroviar sau aerian din zonele urbane.

Mai mult, 22 de milioane de europeni sunt afectați cronic de zgomotele puternic din mediu, în timp ce 6,5 milioane se confruntă cu tulburări cronice de somn pe fondul poluării fonice, notează Hotnews.

Care sunt valorile periculoase ale sunetului

Cercetătorii în domeniu precizează că expunerea la poluarea sonoră timp îndelungat a fost asociată cu 12.000 de decese premature și contribuie anual la apariția a 48.000 de cazuri de boală cardiacă ischemică.

Specialiștii au stabilit că sunetele din mediu, precum foșnetul frunzelor, nu sunt periculoase, iar nivelul acestora se înregistrează între 25-30 de decibeli. O conversație normală are în jur de 50 de decibeli, iar zgomotul de fond dintr-un birou poate ajunge la 60 de decibeli.

”Valorile periculoase ale sunetului încep de la 85 de decibeli, iar depășirea acestui prag este înregistrată în cazul traficului intens, în restaurantele aglomerate sau când se folosesc aparate zgomotoase de aer condiționat. Zgomotul unei motociclete poate ajunge la 100 de decibeli, al unei drujbe la 115, al unui concert rock sau al unei mulțimi pe stadion la 129, iar al unei sirene la 140 de decibeli, la distanța de 30 de metri. La metrou, expunerea este estimată între 90 și 115 decibeli”, mai precizează același studiu.

Ce boli pot apărea din cauza poluării sonore

Printre principalele probleme de sănătate care pot apărea pe fondul poluării sonore se numără tulburările de somn, bolile cardiovasculare, tulburările cognitive, depresia și anxietatea.

Un studiu desfășurat în Marea Britanie a dezvăluit că expunerea pe termen lung la zgomote putenice duce creșterea riscului de hipertensiune arterială. În cadrul studiului publicat în 2023, a fost analizată timp de 8 ani starea de sănătate a peste 240.000 de persoane cu vârstele între 40 și 69 de ani care nu aveau hipertensiune arterială la debutul cercetării.

Astfel, persoanele care au fost expuse cronic la zgomotul produs de trafic aveau un risc cu 13 % mai mare de a face hipertensiune arterială decât cele care nu trecuseră prin această experiență.

Un alt studiu, care a avut loc în Danemarca, a dezvăluit că există o legătură între zgomotul produs de traficul intens și riscul crescut de Alzheimer.

În cadrul acestei cercetări au fost monitorizate peste 105.000 de cazuri de demență instalată la persoane cu vârste peste 60 de ani și au ajuns la concluzia că acelea care au locuit mai mult de 10 ani în zone cu trafic intens aveau un risc mai mare de demențe în general și un risc cu 27% mai mare de Alzheimer.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole