Antena 3 CNN Life Știinţă „Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi

„Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi

Adrian Dumitru
3 minute de citit Publicat la 07:00 14 Sep 2024 Modificat la 20:08 14 Sep 2024

Noi simulări ale cercetătorilor arată că încă există o șansă, deși extrem de mică, a unei coliziuni între planeta noastră și asteroidul „ucigaș de orașe” Apophis, în condițiile în care astrul ar putea fi împins spre traiectoria Pământului dacă e lovit de un alt asteroid până la momentul în care ar trebui să treacă pe lângă planetă, în 2029, conform LiveScience.

Deși este mică, posibilitatea unei ciocniri a Apophis de Pământ nu trebuie ignorată. Asteroid urmează să se apropie periculos de mult de Pământ în 2029, conform unui nou studiu.

Șansele ca un astfel de eveniment catastrofal să aibă loc sunt mici – peste unu la un miliard, însă ele nu pot fi excluse pentru cel puțin încă trei ani.

Apophis este un asteroid de forma unei alune și de o dimensiune de 340 de metri lungime, aproape de aceeași mărime ca Turnul Eiffel.

Cu o astfel de dimensiune, această rocă spațială nu este suficient de mare pentru a fi numită un „ucigaș de planete”, însă ar putea să lichideze un oraș întreg și să declanșeze efecte în lanț la nivel planetar care ar duce la distrugerea completă a vieții pe Pământ.

Obiectul spațial a fost descoperit în 2004 și a fost numit după Apep, zeul egiptean al haosului și dezordinii, care lua forma unui șarpe în mitologia egipteană antică.

La puțin timp de la descoperirea lui, astronomii au realizat că acest corp ceresc va trece periculos de aproape de Pământ în ziua de 13 aprilie 2029, alimentând temeri că el ar putea să ajungă ne lovească planeta.

Totuși, observațiile ulterioare au arătat că Apophis va trece pe lângă Pământ la o distanță de aproximativ 32.000 de kilometri, mai puțin de o zecime din distanța Pământ-Lună, conform NASA. Ar putea fi, totuși, suficient de aproape pentru a distruge unii sateliți artificiali de pe orbită.

În același timp, un asteroid gigant precum Apophis ar putea și să fie împins de pe traiectoria lui prin impactul cu asteroizi mai mici, iar cercetătorii se tem că asta s-ar putea întâmpla și că Apophis ar putea fi „redirecționat” pentru o coliziune directă cu planeta noastră.

Într-un nou studiu publicat pe 26 august în The Planetary Science Journal, astronomul Paul Wiegert, expert în dinamicile corpurilor din sistemul nostru solar, la Universitatea de Vest din Canada, a calculat șansele unui astfel de scenariu și a descoperit că deși este foarte puțin probabil, el încă este posibil.

În martie, Weigert a făcut parte dintr-un studiu similar care evalua riscurile ca Apophis să fie mutat de pe traiectoria sa de un alt asteroid cunoscut – cercetarea a descoperit că există zero șanse pentru un astfel de scenariu, însă cercetătorii au avertizat că există alți asteroizi necunoscuții și care nu pot fi văzuți deocamdată care încă ar putea să lovească Apophis și să-i schimbe traiectoria.

În noul său studiu, Weigert folosește modele computerizate pentru a simula probabilitatea ca un asteroid necunoscut – fie unul prea mic, fie prea aproape de Soare pentru a fi văzut de pe Pământ – să lovească Apophis în următorii cinci ani.

Simulările au arătat că șansa ca un asteroid necunoscut să lovească Apophis și să-i schimbe traiecctoria sunt de unu la un milion, în timp ce șansele ca un astfel de impact să schimba radical traiectoria asteroidului în 2029 sunt de mai puțin de unu la un miliard.

Totuși, așteptarea va trebui să dureze până în 2027, când vom ști sigur dacă Apophis și-a schimbat în vreun fel traiectoria. În prezent, asteroidul este mult prea aproape de Soare și este ascuns de luminozitatea stelei.

Pe lângă 2029, Apophis se va mai apropia de Pământ de mai multe ori – în 2051, 2066 și 2080 – însă modelele actuale indică faptul că acesta nu va fi un pericol pentru planeta noastră în următorii 100 de ani.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole