Unică în lume, maşina a fost denumită ZEM, prescurtarea de la Zero Emission Mobility, şi este dotată cu un dispozitiv care absoarbe dioxidul de carbon din aer.
Pentru a elimina inclusiv emisiile în timpul fabricării, studenţii au construit caroseria şi şasiul maşinii din plastic reciclat folosind o imprimantă 3D. Mai mult, interiorul este realizat din piele artificială făcută din ananas.
"Am implementat foarte multe tehnologii într-o singură maşină pentru a arăta ce putem face împreună", a declarat Louise de Laat, managerul echipei.
ZEM are două filtre montate în spatele fiecăreia dintre cele două roţi frontale. În timp ce aerul trece prin cele două filtre, dioxidul de carbon este absorbit prin intermediul unor site special create.
Filtrele trebuie curăţate după aproximativ 320 de kilometri, astfel că studenţii au creat inclusiv o staţie de încărcare electrică unde dioxidul de carbon poate fi extras din filtre.
Ulterior, dioxidul poate fi folosit în producţia de combustibil, cum ar fi hidrogenul sau depozitat în subteran pentru a meţine atmosfera curată.
Potrivit CNN, filtrele de pe ZEM absorb o cantitate de aproximativ două kilograme de dioxid de carbon la fiecare aproximativ 32.000 de kilometri parcurşi, ceea ce înseamnă mai puţin de o zecime din cantitatea absorbită anual de un copac.