Antena 3 CNN Externe Zeleski: "Rusia a comis 137.000 de crime de război în Ucraina." Liderul de la Kiev vrea arestarea lui Putin în Brazilia

Zeleski: "Rusia a comis 137.000 de crime de război în Ucraina." Liderul de la Kiev vrea arestarea lui Putin în Brazilia

de Adrian Iclozan    |   

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, miercuri, că Rusia a comis în Ucraina 137.000 de crime de război de la începutul invaziei lansate în februarie 2022 și până în prezent. El a cerut judecarea şi pedepsirea tuturor celor responsabili pentru aceste atrocități, relatează Agerpres, citând presa internațională.

"Astăzi, există cel puțin 137.000 de motive pentru a continua această muncă şi pentru a o duce până la capăt. 137.000 este numărul crimelor de război comise de Rusia care au putut fi înregistrate", a spus Zelenski în fața participanților la conferința "Uniți pentru justiție", desfăşurată miercuri, la Kiev.

Președintele rus Vladimir Putin și persoane cu rang înalt din anturajul său, precum fostul ministrul al Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gherasimov, au pe numele lor mandate de arestare emise de Curtea Penală Internațională, CPI, pentru crime de război.

În acest context, șeful statului ucrainean şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că autoritățile din Mongolia au ignorat mandatul de arestare al CPI pe numele lui Putin în timpul recentei vizite a acestuia în țara asiatică.

Mongolia este membră a Statutului de la Roma, care fundamentează existența CPI, și conform calității de membru, ar fi trebuit să-l aresteze pe Putin, lucru care nu s-a întâmplat.

De asemenea, Zelenski a avertizat cu privire la posibilitatea ca episodul din Mongolia să se repete în Brazilia, care recunoaște, la rândul său, jurisdicția CPI.

Însă Brazilia este, totodată, un partener al Rusiei, făcând parte din organizația BRICS, alături de India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite.

"Mi-au parvenit semnale că autoritățile braziliene ar intenționa să îl invite pe Putin la summitul G20 (preconizat să aibă loc între 22 şi 24 octombrie).  Pentru ca acest lucru să se întâmple, vor trebui să încalce legea", a afirmat Zelenski, cerând ca țările care nu își îndeplinesc obligațiile în fața CPI să fie trase la răspundere.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile