Antena 3 CNN Externe Zelenski: ”Ucraina a rămas singură să lupte împotriva Rusiei, iar NATO se teme”

Zelenski: ”Ucraina a rămas singură să lupte împotriva Rusiei, iar NATO se teme”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs după prima zi de atac al Rusiei asupra țării și a spus că Ucraina a fost „lăsată singură” și că NATO ”se teme” să ajute.

de Alexandra Ionescu    |   

„Suntem lăsați singuri în apărarea statului nostru. Cine este gata să lupte alături de noi? Sincer, nu văd așa ceva. Cine este gata să garanteze aderarea Ucrainei la NATO? Sincer, toată lumea se teme”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a spus că i-a întrebat pe liderii europeni despre potențiala aderare a Ucrainei la NATO, dar nu a primit un răspuns. „Astăzi, i-am întrebat pe cei douăzeci și șapte de lideri ai Europei dacă Ucraina va fi în NATO. Am intrebat direct. Toată lumea se teme. Ei nu răspund”, a spus el.

Rusia a spus că este dispusă să negocieze „termenii de capitulare” ai Ucrainei, care includ Kievul declarându-și neutralitatea. Zelenski a spus Ucrainei că „nu se teme” să discute despre această problemă cu Rusia și despre un potențial acord încetare a focului.

„Nu ne este frică să vorbim cu Rusia. Nu ne este frică să spunem totul despre garanțiile de securitate pentru statul nostru. Nu ne este frică să vorbim despre statutul neutru. Nu suntem în NATO acum... Trebuie să vorbim despre sfârșitul acestei invazii. Trebuie să vorbim despre o încetare a focului”, a spus el.

Deocamdată, a spus Zelenski, Ucraina depinde de armata sa pentru a lupta împotriva rușilor. Dar comentariile lui Zelenski semnalează că el începe să accepte realitatea că nu există nicio apartenență la NATO în viitorul Ucrainei.

În ultimele luni, SUA și Rusia au fost implicate în discuții cu privire la propunerile de securitate prezentate de Moscova. Principala dintre cererile Rusiei este o garanție că Ucraina nu va adera niciodată la NATO. Președintele Biden a spus recent că „nu este probabil” ca Ucraina să se alăture alianței în „termen apropiat”, dar a ignorat totuși cererea Rusiei.

Chiar dacă rachetele rusești lovesc Ucraina, iar Moscova a clarificat că atacul se referă la alinierea Ucrainei la NATO, Biden nu a făcut niciun efort să facă promisiunea care ar putea pune capăt războiului. În declarațiile de joi, Biden a spus că „nu are de gând” să discute cu președintele rus Vladimir Putin.

Subiecte în articol: Ucraina Rusia Volodimir Zelenski NATO
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet