Antena 3 CNN Externe Zelenski spune, de față cu Orban, că Putin îl folosește ca „unealtă” să dezbine Europa

Zelenski spune, de față cu Orban, că Putin îl folosește ca „unealtă” să dezbine Europa

de Andreea Ştefan    |   

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut joi ca europenii să rămână uniți în sprijinul acordat țării sale, care se confruntă cu agresiunea Rusiei. El a subliniat că Vladimir Putin a „eșuat" în tentativa sa de a diviza Europa, conform relatărilor EFE și AFP.

În deschiderea celui de-al patrulea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la Palatul Blenheim, lângă Oxford, în nord-vestul Londrei - locul de naştere al fostului premier britanic Winston Churchill - Zelenski a evocat că tocmai curajul a fost trăsătura distinctă a acestui om de stat britanic şi, în acest spirit, a declarat el, este important ca europenii să fie „uniţi".

Într-o referire clară la premierul ungar Viktor Orban, fără a-l numi, liderul ucrainean a avertizat că Putin va încerca să semene dezbinare în Europa şi că „unii ar putea fi tentaţi să-şi trădeze şi să-şi slăbească vecinii".

Viktor Orban, prezent şi el la Blenheim, a întreprins o aşa-numită „misiune de pace" la Moscova şi Beijing, (apoi în SUA, la Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie), fără a avea mandat din partea Uniunii Europene.

„Dacă cineva încearcă să rezolve problemele pe la spatele altora sau chiar în detrimentul altcuiva (...) de ce ar trebui să ţinem cont de această persoană?", s-a întrebat retoric preşedintele ucrainean în faţa colegilor săi europeni.

Orban, a cărui ţară exercită de la 1 iulie preşedinţia semestrială, prin rotaţie, a Consiliului UE, a declarat joi, la sosirea sa la CPE, că este „imposibil să se găsească o soluţie pe câmpul de luptă" în Ucraina.

La fel cum lumea se uită la realizările lui Churchill pentru victoria asupra agresiunii naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, Zelenski s-a întrebat ce vor spune generaţiile viitoare când vor privi înapoi la situaţia actuală din Ucraina.

„Va fi Europa un continent care nici nu se predă, nici nu se vinde tiranilor? Va fi un continent al naţiunilor şi al comunităţilor? Vom vedea în ce măsură curajul generaţiilor precedente ne-a ajutat şi a asigurat această Europă pentru noi şi pentru copiii noştri", le-a spus el liderilor europeni.

„Este foarte important să menţinem unitatea în Europa, căci unitatea permite întotdeauna luarea unor decizii puternice", a afirmat Zelenski, îndemnând toate ţările să sprijine eforturile de pace şi să dea dovadă de leadership. El a spus că este important ca ţările din întreaga lume să dea dovadă de curaj şi să ignore tentativele de şantaj.

„Sunt necesare eforturi comune pentru binele păcii. Atunci când agresorul pierde, lumea câştigă", a afirmat preşedintele ucrainean, subliniind că Vladimir Putin „nu a obţinut nimic semnificativ" în intervenţia sa militară şi că lupta actuală trebuie câştigată cu arme şi diplomaţie.

Cu cât apărarea Ucrainei este mai eficientă, cu atât Putin va fi mai dezarmat, a spus Zelenski.

Armamentul va permite distrugerea rachetelor lansate de Rusia asupra civililor ucraineni şi a unei mari părţi din capacitatea acesteia de a continua războiul, a afirmat el.

Volodimir Zelenski a mulţumit ţărilor care sprijină Ucraina în drumul ei spre Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică şi care îşi dau concursul pentru organizarea summitului de pace pentru Ucraina.

„Aceasta demonstrează că, chiar şi în cele mai dificile circumstanţe, UE îşi poate respecta promisiunile", a afirmat preşedintele ucrainean.

În marja summitului, Zelenski se va întâlni cu noul prim-ministru britanic Keir Starmer, care găzduieşte reuniunea CPE, şi cu regele Charles al III-lea.

De asemenea, Zelenski a anunţat pe reţeaua de socializare X că va semna „un acord interguvernamental privind sprijinirea complexului industrial şi de apărare ucrainean".

„Din primele zile ale invaziei ruse, Regatul Unit a fost în prima linie prin hotărârea sa de a sprijini Ucraina. Acesta este genul de angajament de care avem nevoie pentru a pune capăt terorii ruse", a adăugat el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile