Președintele ucrainean Volodimir Zelensi a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că reprezentanții Rusiei trebuie să fie prezenți la cel de-al doilea Summit pentru Pace, dar este puțin probabil să fie prezent și Vladimir Putin, deoarece „îi este frică să părăsească Rusia”. De partea cealaltă, din Kazahstan, Putin a vorbit din nou despre „soluţionarea conflictului în Ucraina” insistând asupra propunerilor sale de pace pe care le-a prezentat la 14 iunie, despre care Kievul a spus că ar înseamna „o capitulare”, iar Occidentul le-a respins din start.
Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a avut o intervenţie la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, desfăşurat la Astana, în care a vorbit despre războiul din Ucraina.
Propunerile făcute de Rusia ar permite încetarea imediată a ostilităţilor dacă Kievul şi ţările occidentale le-ar accepta, a afirmat Putin, explicându-le omologilor săi din ţările membre OCS că „astfel s-ar pune capăt vărsării de sânge”.
„Le mulţumim membrilor OCS pentru propunerea de a rezolva acest conflict. Rusia este cu siguranţă pregătită să ia în considerare ideile şi iniţiativele dumneavoastră”, a spus preşedintele rus.
Putin a declarat că „Rusia a susţinut şi susţine o soluţie politico-diplomatică la situaţia din Ucraina, o criză care a apărut ca urmare a politicii absolut grosolane a Statelor Unite şi a sateliţilor lor”.
„Am prezentat în mod repetat propuneri concrete în această privinţă. Vă reamintesc că la jumătatea lunii iunie a fost prezentată o altă variantă de soluţie care, dacă ar fi fost aprobată de partea ucraineană şi, mai ales, de sponsorii săi occidentali, ar fi făcut posibilă încetarea imediată a acţiunilor militare, salvarea de vieţi omeneşti şi începerea negocierilor”, a adăugat el.
Cu o zi înaintea începerii summitului pentru pacea în Ucraina în Elveţia (15-16 iunie), Vladimir Putin a propus Kievului să-şi retragă toate trupele din cele patru regiuni pe care Moscova le revendică în Ucraina - Doneţk şi Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud), să recunoască pierderea suveranităţii asupra lor ca şi asupra peninsulei Crimeea, să renunţe la aspiraţia de a adera la NATO şi la alte alianţe militare, precum şi să efectueze „denazificarea şi demilitarizarea” ţării. În acelaşi timp, Occidentul trebuie să ridice sancţiunile impuse împotriva Rusiei. În aceste condiţii, Moscova este gata să se aşeze la masa negocierilor „chiar şi mâine”, a declarat atunci Putin, citat de RBC.ru.
Aceste condiţii au fost respinse imediat de Kiev şi de către Occident, care şi-a reiterat sprijinul pentru cauza ucraineană.
„Este un mesaj ultimativ care nu se deosebeşte prin nimic de mesajele sale din trecut”, a reacţionat la vremea respectivă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că Ucraina insistă asupra revenirii la frontierele sale recunoscute pe plan internaţional şi asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.
Până şi candidatul republican Donald Trump, considerat un „fan” al lui Putin, le-a catalogat ca fiind „inacceptabile”, aminteşte portalul rus citat.
Armata ucraineană e retrage dintr-o zonă a orașului-cheie Ceasiv Iar
Armata ucraineană a confirmat joi că şi-a retras trupele dintr-un cartier al oraşului strategic Ceasiv Iar, în estul Ucrainei, cartier a cărui cucerire a fost revendicată cu o zi înainte de Moscova, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Comandamentul a decis să se replieze pe poziţii mai sigure şi mai bine pregătite”, a declarat la televiziune purtătorul de cuvânt al grupului de forţe Hortiţea desfăşurat în zonă, Nazar Voloşin.
Rusia a revendicat miercuri cucerirea unui prim cartier al oraşului strategic Ceasov Iar, pe care ea încearcă de mai multe luni să îl ocupe, în speranţa unei străpungeri decisive în estul Ucrainei.
Poziţia sa la înălţime ar permite trupelor ruse să atingă cu tunurile lor inclusiv Kramatorsk, cel mai mare oraş minier din regiunea Doneţk şi garnizoană ucraineană în această parte a frontului.
„Nu mai era oportun să menţinem cartierul Kanal, în care inamicul a pătruns, pentru că aceasta ameninţa viaţa şi sănătatea soldaţilor. Poziţiile apărătorilor noştri au fost distruse”, a explicat Nazar Voloşin.
Armata rusă a continuat să atace restul oraşului, situat de celălalt capăt al canalului, în speranţa de a-l captura în totalitate, a adăugat purtătorul de cuvânt.
În total, „238 de bombardamente au fost înregistrate doar în zona Ceasov Iar în timpul ultimelor 24 de ore. Majoritatea tirurilor de artilerie vizau partea de sud a oraşului”, a dat el asigurări.
Canalul de Telegram DeepState, care se bazează pe surse deschise şi apropiat de armata ucraineană, a afirmat miercuri că acest cartier a fost „complet ras” şi că a te încăpăţâna să-l menţii nu ar duce decât la „pierderi sporite”.
„Retragerea din acest cartier este, prin urmare, o decizie logică, chiar dacă dificilă”, a conchis canalul.
Armata rusă are în ultimele luni iniţiativa pe front, câştigând teren încetul cu încetul. Ea caută să distrugă liniile de apărare ucrainene în est, pentru a ocupa partea din Doneţk pe care nu o controlează, la peste doi ani de la declanşarea invaziei şi după zece ani de când a declanşat acolo un conflict separatist.