Antena 3 CNN Externe Zelenski, mesaj pentru Trump: Ori intrăm în NATO, ori ne facem arme nucleare

Zelenski, mesaj pentru Trump: Ori intrăm în NATO, ori ne facem arme nucleare

de Claudia Popovici    |   

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat pe 17 octombrie că i-a spus candidatului republican la președinție, Donald Trump, în întâlnirea lor din septembrie, că Ucraina trebuie să fie parte a NATO, altfel va urmări capabilități nucleare pentru a se proteja, scrie Kyiv Independent

Zelensky a vorbit din Bruxelles, acolo unde și-a prezentat planul de victorie în fața liderilor UE.

„Fie Ucraina va avea arme nucleare, care vor servi drept protecție, fie trebuie să facă parte dintr-un fel de alianță. În afară de NATO, nu știm de o astfel de alianță eficientă”, a spus Volodimir Zelenski despre mesajul transmis lui Donald Trump. 

„Cred că Trump m-a auzit și a spus că este un argument corect”, a adăugat el.

Zelensky a invocat, de asemenea, Memorandumul de la Budapesta, în care Ucraina a fost de acord în 1994 să renunțe la arsenalul său nuclear în schimbul garanțiilor de securitate din partea Rusiei, SUA și Regatului Unit.

Acordul a dus la pierderea scutului nuclear al Ucrainei, a argumentat Zelensky, în timp ce alte puteri care și-au menținut arsenalul nuclear nu au suferit din cauza unui război la scară largă.

În același timp, Zelensky a subliniat că ar alege apartenența la NATO în locul dezvoltării de arme nucleare.

Zelenski și-a prezentat planul de victorie la Kiev: "Exclus să cedăm teritorii"

Zelenski a exclus posibilitatea cedării de teritorii către Rusia pentru a pune capăt războiului declanșat în urma invaziei din februarie 2022.

„Planul de victorie a fost pregătit", a declarat Zelenski în fața deputaților, potrivit unei înregistrări video difuzate pe contul de Facebook al președinției ucrainene.

„Rusia trebuie să piardă războiul împotriva Ucrainei. Nu poate exista o 'înghețare' (a liniei frontului). Nu poate exista niciun schimb în ceea ce privește teritoriul Ucrainei sau suveranitatea acesteia", a continuat președintele ucrainean.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile