Antena 3 CNN Externe Zelenski și comandații militari ucraineni: "Rusia va lansa un atac major la începutul anului"

Zelenski și comandații militari ucraineni: "Rusia va lansa un atac major la începutul anului"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și principalii săi comandanți militari afirmă că se așteaptă la o nouă ofensivă de amploare din partea Rusiei la începutul noului an.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Liderii ucraineni au indicat, în același timp, că nu sunt dispuși la compromisuri cu privire la obiectivele lor finale iar scopul Ucrainei este de a recupera teritoriile pe care le controla atunci când a devenit independentă, în 1991, ceea ce include peninsula Crimeea, notează CNN.

La câteva zile după ce Kremlinul a declarat că Ucraina trebuie să recunoască "noile realități", inclusiv anexarea recentă de către Rusia a patru regiuni ucrainene, Zelenski a repetat că țara sa nu va face nicio concesie.

"Dacă el (Putin) se retrage acum la granițele din 1991, drumul este deschis diplomaților. Acest lucru poate trece războiul de pe o cale militară pe una diplomatică", a indicat liderul de la Kiev.

Potrivit lui Zelenski, aproximativ 95% din poporul ucrainean nu dorește compromisuri în privința teritoriului.

Zelenski: "Nu vrea nimeni să discute cu cei care au început războiul"

"Problema este mai profundă decât teritoriul. Nimeni nu vrea să aibă un dialog cu acești oameni care au declanșat războiul", a explicat el.

Președintele ucrainean a mai declarat că a fost "puțin înfricoșător" să viziteze orașele recent eliberate și să fie martor la modul în care ocupația i-a schimbat pe oameni.

"Trebuie să recunosc că acest model de propagandă al Kremlinului funcționează. I-a schimbat pe ucrainenii din teritoriile ocupate. Erau ca niște astronauți care nu-și pot da jos căștile grele, ceea ce pot ei vedea fiind limitat la dezinformarea necruțătoare", a comentat el.

Șeful Forțelor Armate din Ucraina, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat, la rândul său, că se așteaptă la o nouă ofensivă rusă în noul an. 

"Forțele ruse sunt 100% pregătite", a estimat generalul, prognozând că un atac major al Moscovei ar putea avea loc "în februarie, în cel mai bun caz în martie și în cel mai rău caz la sfârșitul lunii ianuarie".

Potrivit lui Zalujnîi, atacul "ar putea începe oriunde".

"În Donbas, unde Putin este nerăbdător să ocupe restul provinciei Donețk; în sud, spre orașul Dnipro și chiar și spre Kiev", a indicat comandantul militar.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben