Antena 3 CNN Externe Zelenski cere aliaților să trimită mai repede sistemele antiaeriene promise, în timp ce SUA anunță un ajutor militar suplimentar

Zelenski cere aliaților să trimită mai repede sistemele antiaeriene promise, în timp ce SUA anunță un ajutor militar suplimentar

de Andreea Ştefan    |   

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri aliații internaționali să accelereze livrările de sisteme de apărare antiaeriană promise, avertizând cu privire la un deficit „semnificativ” de ajutor vital. Vorbind la baza aeriană Ramstein din Germania, la deschiderea celei de-a 24-a reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, Zelenski a declarat că sistemele de arme sunt esențiale pentru a ține în frâu forțele ruse, potrivit CNN.

„Lumea dispune de suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a garanta că teroarea rusă nu va avea rezultat şi eu vă îndemn să fiţi mai activi în această muncă alături de noi asupra apărării aeriene", a declarat liderul ucrainean în timpul reuniunii de la baza americană Ramstein, în vestul Germaniei, cerând de asemenea ca Ucraina să fie autorizată să folosească arme cu rază de acţiune lungă „nu doar pe teritoriul ocupat de la Ucraina, ci şi pe teritoriul rus".

„Nu voi vorbi deschis acum despre numărul de sisteme pe care le-am primit - vă mulțumesc din nou foarte mult - ci despre numărul de sisteme de apărare aeriană care nu au fost încă livrate, care este semnificativ”, a spus Zelenski.

„Aceasta este ceea ce a fost convenit și aceasta este ceea ce nu a fost pe deplin pus în aplicare. Lumea are suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a se asigura că teroarea rusă nu are rezultate și vă îndemn să fiți mai activi în acest război cu noi în apărarea aeriană”.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, vorbind alături de Zelenski, a declarat că administrația Biden va anunța un alt pachet de asistență pentru securitate în valoare de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina. De la reuniunea Grupului de contact pentru apărare al Ucrainei din iunie, a spus el, SUA s-au angajat să acorde Kievului peste 4 miliarde de dolari în noul ajutor pentru securitate.

Austin a declarat că Zelenski și poporul ucrainean au „inspirat lumea”.

Întâlnirea de vineri are loc în contextul în care liderii ucraineni insistă tot mai mult pentru relaxarea restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei. 

În urmă cu o săptămână, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a prezentat administrației Biden, în timpul unei vizite la Washington, o listă de ținte din interiorul Rusiei. Câteva zile mai târziu, Rusia a lansat unul dintre cele mai mortale atacuri de la începutul războiului, ucigând zeci de persoane și rănind alte peste 200 într-un atac asupra unei unități militare de învățământ din centrul Ucrainei.

Austin a menționat că Kievul continuă să „preia inițiativa pe câmpul de luptă”, o referire clară la ofensiva în curs a Ucrainei în regiunea rusă Kursk.

„Armata de agresiune a Kremlinului este acum în defensivă pe propriul teritoriu”, a declarat Austin. „Dar știm că răutatea lui Putin este profundă. Moscova își continuă ofensiva în estul Ucrainei, în special în jurul Pokrovskului. Și Putin își repoziționează trupele în Kursk. Iar Kremlinul continuă să bombardeze orașele Ucrainei și să vizeze orașele Ucrainei și să vizeze civilii ucraineni.”

„Este un scandal”, a spus el. „Dar Ucraina refuză să cedeze”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile