Antena 3 CNN Externe Zelenski le cere aliaților un "Plan Marshall" pentru țara sa. Ucraina a semnat acorduri de securitate cu SUA și Japonia la G7

Zelenski le cere aliaților un "Plan Marshall" pentru țara sa. Ucraina a semnat acorduri de securitate cu SUA și Japonia la G7

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Președintele ucrainean a insistat, la summitul G7, asupra unui plan internațional de reconstrucție a țării sale după războiul cu Rusia, transmite Agerpres.

"Avem nevoie de un plan clar pentru redresarea Ucrainei, asemănător cu ceea ce a fost Planul Marshall pentru Europa după cel de-al Doilea Război Mondial", a afirmat Volodimir Zelenski.

Planul Marshall a fost un program de ajutor economic de miliarde de dolari acordat de Statele Unite aliaților săi europeni după înfrângerea Germaniei naziste.

Germania a fost, de altfel, unul dintre marii beneficiari ai acestui sprijin.

În prezent, Banca Mondială estimează că reconstrucția Ucrainei va costa aproape 500 de miliarde de dolari.

Zelenski, mulțumit că a primit ok-ul de a lovi ținte din interiorul Rusiei cu armament occidental

Războiul a început în urmă cu aproape 28 de luni, când Moscova a invadat Ucraina cu zeci de mii de soldați.

În prezent, trupele Moscovei și-au extins ofensiva în nord, în regiunea Harkov, iar Kremlinul nu dă semne că ar vrea o încheiere rapidă a conflictului, după ce a înregistrat câteva cuceriri teritoriale în acest an.

În acest context, Zelenski a afirmat că recenta ridicare a restricțiilor privind utilizarea de arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei a oferit țării sale o protecție suplimentară în fața atacurilor aeriene, în special în zona orașului Harkov.

"Cu toate acestea, suntem încă în căutarea unui sistem Patriot suplimentar (pentru apărarea antiaeriană) şi avem nevoie de mai mulți pași puternici pentru a îmbunătăți capacitățile noastre de a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune", a adăugat el.

Acord bilateral de securitate SUA - Ucraina, semnat la summitul G7

Președinții american şi ucrainean Joe Biden și Volodimir Zelenski au semnat, joi, un acord bilateral de apărare menit să întărească apărarea Ucrainei în fața invaziei ruse.

Textul documentului încheiat cu ocazia summitului G7 din Italia menționează că înțelegerea între Washington şi Kiev este considerată un pas către aderarea Ucrainei la NATO.

Potrivit acordului, în cazul unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei amenințări cu un astfel de atac, oficialii americani şi ucraineni se vor întâlni în maximum 24 de ore pentru a stabili ce mijloace suplimentare de apărare sunt necesare.

Zelenski, care a semnat, tot joi, un acord bilateral de securitate şi cu Japonia, insistă de multă vreme ca țara sa să fie primită în NATO, însă aliații occidentali rămân precauți în acest sens, pentru a nu oferi Rusiei un pretext de escaladare.

Articolul 5 al tratatului nord-atlantic prevede că orice atac împotriva unuia din statele membre este un atac împotriva tuturor membrilor.

Foto: președintele ucrainean Volodimir Zelenski împreună cu gazda summitului din Italia, premierul italian Giorgia Meloni

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion