Antena 3 CNN Externe Zelenski a ajuns în SUA pentru a-i prezenta planul său de victorie lui Biden: „Această toamnă e decisivă pentru viitorul războiului”

Zelenski a ajuns în SUA pentru a-i prezenta planul său de victorie lui Biden: „Această toamnă e decisivă pentru viitorul războiului”

de Adrian Dumitru    |   

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mers în vizită la o fabrică de muniție din statul american Pennsylvania, duminică, acolo unde și-a început vizita-cheie din SUA, în cadrul căreia este așteptat să-și prezinte planul final de victorie împotriva Rusiei în fața președintelui Joe Biden și a altor aliați ai Ucrainei, relatează CNN.

Zelenski își va prezenta planul - care include și o mai veche solicitare a guvernului de la Kiev de a i se permite să foloseacă rachete cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului Rusiei – pentru prima oară în fața lui Joe Biden.

Liderul de la Kiev va prezenta planul său și celor doi candidați la președinția SUA – vicepreședinta Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump – dar și mai multor oficiali americani și internaționali de rang înalt.

„Această toamnă e decisivă pentru viitorul acestui război. Împreună cu partenerii noștri, ne putem consolida pozițiile așa cum e nevoie pentru victoria noastră – o victorie comună pentru o pace cu adevărat dreaptă”, a scris Zelenski pe Twitter, înainte de a ajunge în SUA.

Vizită crucială a lui Zelenski în SUA

Președintele ucrainean și-a început vizita cu o apariție la fabrica de muniție din Scranton, orașul de origine al lui Joe Biden, acolo unde a mulțumit muncitorilor pentru că au furnizat Ucrainei muniție.

„În locuri precum acesta simți cu adevărat că lumea democratică va prevala. Mulțumită unor oameni ca voi, în Ucraina, în America și în alte țări partenere, care muncesc neobosit pentru a se asigura că viața este protejată”, a spus el, la fabrica din Scranton.

Zelenski face presiuni de mai multă vreme asupra aliațior Ucrainei pentru ca aceștia să renunte la restricții asupra armelor furnizate, în condițiile în care armata ucraineană vrea să lovescă direct ținte din interiorul Rusiei, mai ales după incursiuna din Kursk.

„Avem armament cu rază lungă de acțiune. Dar să spunem că nu este cantitatea de care avem nevoie”, a spus Zelenski adăugând și că „nici SUA, nici UK nu ne-au dat permisiunea să folosim aceste arme pentru a lovi teritoriul Rusiei”.

Zelenski este așteptat să meargă la New York, unde va vorbi la Adunarea ONU, miercuri, și să se întâlnească cu lideri ai țărilor din așa-zisul Sud Global, lideri ai țărilor G7, Uniunea Europeană și alte oganizații internaționale.

Apoi, va merge la Washington pentru discuțiile cu Biden și Harris.

„Vreau să văd ce crede vicepreședinta Harris despre planul nostru de victorie.

După cum v-am spus, planul nu include doar ce avem nevoie de la Biden astăzi. Include și situații de contingență pentru perioada de după luna noiembrie (n. red. – adică de după alegerile prezidențiale americane).

Asta pentru că vom avea un nou președinte al SUA și trebuie să vorbim cu fiecare dintre candidați despre părerea lor față de plan”, a spus Zelenski.

Harris și-a exprimat în nenumărate rânduri sprijinul pentru Ucraina și aliații NATO și a confirmat că va continua politicile administrației Biden de susținere pentru țara invadată dacă va fi aleasă președinte.

Zelenski a spus și că intenționează să se vadă cu Donald Trump. Fostul președinte are, de la izbucnirea războiului din Ucraina, o politică pro-putinistă și a refuzat să spună, în timpul dezbaterii cu Harris dacă își dorește ca Ucraina să câștige războiul.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile