Bilanţul violenţelor şi jafurilor care au loc în Africa de Sud de câteva zile, inclusiv în zona metropolitană a capitalei economice a crescut la 72 de morţi.
Potrivit anunțului făcut de premier, cele mai multe dintre victime şi-au dat ultima suflare în timpul “busculadelor apărute în acest context de revolte”.
Primele incidente, cu drumuri blocate şi camioane incendiate, au avut loc la finalul săptămânii trecute, la o zi după ce fostul preşedinte al ţării a fost dus în spatele gratiilor, fiind condamnat la închisoare pentru sfidarea justiţiei.
Pe străzile mai multor orașe au avut loc încăierări și confruntări cu poliția. Magazinele au fost vandalizate și incendiate.
10 oameni au murit într-o busculadă care s-a produs în timpul unui jaf.
Poliția a arestat peste 1.200 de persoane. Guvernul a ordonat armatei să intervină, dar încă nu a fost declarată stare de urgență. Oficialii sud-africani susțin că există grupuri infracționale care profită de mișcarea de protest.
În tot haosul creat, un copil mic era aruncat dintr-o clădire din orașul Durban, incendiată după ce magazinele de la parter au fost jefuite.
Zuma, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat luna trecută pentru că a sfidat o decizie a curţii constituţionale de a depune mărturie într-o anchetă de investigare a corupţiei la nivel înalt în cei nouă ani de mandat ai săi, până în 2018.
De asemenea, el se confruntă cu un proces într-un caz separat, care vizează acuzaţii precum corupţie, înşelăciune şi spălare de bani. El a pledat nevinovat în instanţă în luna mai.
Fundaţia Zuma a declarat că nu va exista pace în Africa de Sud până când fostul preşedinte nu va fi eliberat din închisoare.