Antena 3 CNN Externe Explozii în serie în Liban. 9 morți și peste 2.700 de răniți, inclusiv ambasadorul Iranului. Totul a pornit de la pagere

Explozii în serie în Liban. 9 morți și peste 2.700 de răniți, inclusiv ambasadorul Iranului. Totul a pornit de la pagere

de Adrian Dumitru    |   

ACTUALIZARE 20:25 Guvernul Libanului a dat vina pe Israel, marți seară, pentru exploziile pagerelor din țară, condamnând atacul drept o „agresiune israeliană.

Prim-ministrul Najib Mikati a declarat într-o reuniune a guvernului să de marți că atacul reprezintă „o agresiune israeliană și constituie o încălcare flagrantă a suveranității libaneze”, conform agenției de presă de stat de la Beirut.

Ziad Makary, ministrul informațiilor, a declarat într-o conferință de presă la Beirut că guvernul libanez a contactat ONU și ale țări posibil implicate.

IDF a refuzat să comenteze pe marginea incidentelor.

Între timp, guvernul libanez a anunțat că încă o persoană a murit în urma exploziilor, ridicând bilanțul deceselor la 9.

În același timp, și Siria a anunțat că are răniți ca urmare a exploziilor pagerelor – 14 oameni au fost răniți și în această țară, conform The Guardian.

--

Sute de pagere portabile au explodat marți aproape simultan în Liban și în anumite părți ale Siriei, ucigând cel puțin opt persoane, inclusiv membri ai grupului militant Hezbollah și o fată, și rănind ambasadorul iranian, au declarat oficialii Hezbollah, relatează BBC.

Agenția națională de presă a Libanului a transmis că incidentul a avut loc în suburbiile capitalei Beirut, o fortăreață a grupării armate, un interpus al Iranului, dar și în alte regiuni ale țării.

Un jurnalist Reuters a relatat că a văzut 10 membri Hezbollah care sângerau în urma rănilor pe care le-au suferit după explozii, în sudul Beirutului.

Un oficial Hezbollah a transmis, între timp, agenției de presă că incidentul reprezintă „cea mai mare breșă de securitate de până acum”. Oficialii au arătat cu degetul spre Israel în ceea ce părea a fi un atac sofisticat, la distanță.

Ministrul Sănătății din Liban a precizat că sunt 2.750 de persoane rănite, 200 dintre acestea în stare critică și 8 morți.

Potrivit surselor AP, noua marcă de pagere portabile utilizate de grup s-a încălzit mai întâi, apoi a explodat. Agenția de știri iraniană IRNA a declarat că ambasadorul țării, Mojtaba Amani, a fost rănit superficial de un pager care a explodat și era tratat la un spital.

Pe rețelele sociale sunt mai multe imagini surprinse în momentul în care pagerele explodează.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile