Un grup de 38 de oameni de știință din nouă țări lansează un avertisment fără precedent cu privire la potențiala creare a "bacteriilor în oglindă", relatează CNN.
Este vorba despre organisme create sintetic, în care structura moleculară întâlnită în natură este inversată.
O ipotetică expunere a oamenilor la astfel de organisme ar avea efecte potențial devastatoare, sistemul imunitar uman nefiind capabil să lupte cu acești patogeni.
În timp ce știința și tehnologia necesare pentru a crea "bacterii în oglindă" în laborator n-ar urma să fie disponibile decât peste un deceniu sau mai mult, semnatarii avertismentului insistă că riscurile letale aduse de acest nou domeniu de cercetare sunt "fără precedent" și tind să fie trecute cu vederea.
"Impulsionați de curiozitate și de ipoteticele aplicații, unii cercetători au început să lucreze la crearea unor forme de viață compuse în întregime din molecule biologice create 'în oglindă'. Astfel de organisme ar reprezenta o abatere radicală de la viața cunoscută, iar crearea lor necesită o analiză atentă", au scris cercetătorii într-un material publicat pe 12 decembrie în revista Science, potrivit sursei citate.
O caracteristică fundamentală a tuturor viețuitoarelor cunoscute este chiralitatea uniformă. Chiralitate înseamnă proprietatea unor molecule de a admite aranjări diferite ale elementelor structurale.
De exemplu, moleculele de ADN și ARN sunt făcute din nucleotide aranjate într-un model dublu spiralat "de dreapta", iar proteinele care compun celulele din natură sunt făcute din L-aminoacizi (de la "left", stânga).
Așa cum o mănușă pentru mâna dreaptă nu se potrivește unei mâini stângi, în mod similar interacțiunile dintre molecule depind de chiralitate.
Cercetător: "Un duh pe care nu vrei să-l eliberezi din sticlă"
Inițial, autorii avertismentului - între care se numără experți în imunologie, fitopatologie, ecologie, biologie evolutivă, biosecuritate și științe planetare - au fost sceptici că "bacteriile în oglindă" ar putea prezenta riscuri majore. În prezent însă, ei se declară profund îngrijorați.
"Este un duh pe care nu vrei să îl scoți din sticlă. Riscul să se întâmple ceva rău este scăzut, dar dacă se întâmplă totuși, consecințele sunt cu adevărat îngrozitoare", a declarat Jonathan Jones, de la Laboratorul Sainsbury din Norwich, co-autor al materialului din Science.
Semnatarii materialului recomandă ca, în absența unor dovezi convingătoare că formele de viață "în oglindă" nu sunt extrem de periculoase, cercetările în această direcție să fie interzise.
Cum ar putea fi create moleculele în oglindă
Materialul din Science se bazează pe un raport de 300 de pagini întocmit de K. Adamala și colaboratorii, în care se detaliază fezabilitatea și riscurile bacteriilor în oglindă.
Potrivit raportului, crearea "vieții în oglindă" reprezintă o aspirație pe termen lung a mai multor laboratoare științifice și a finanțatorilor acestora, ca parte a eforturilor de a înțelege mai bine viața și de a ajuta, eventual, la dezvoltarea de medicamente și alte produse terapeutice.
Ideea de bază este că dacă o celulă poate fi creată artificial, pe baza moleculelor cu chiralitate naturală, atunci, în teorie, o celulă "în oglindă" ar putea fi creată din "molecule în oglindă", folosind aceleași metode.
Raportul subliniază că nu există nicio amenințare iminentă și că, în prezent, sunt obstacole tehnice considerabile în calea creării "bacteriilor în oglindă".
Realizarea lor într-un deceniu ar presupune eforturi substanțiale și coordonate, similare ca amploare și buget cu Proiectului Genomului Uman. Rezultatul, constând în cartografierea a 92% din genomul uman, a fost obținut pe parcursul a 12 ani și jumătate.
Organisme naturale, vulnerabile la infecții cu microorganisme "în oglindă"
Sistemele imunitare ale organismelor dezvoltate se bazează pe recunoașterea unor forme moleculare specifice depistate în microorganismele invadatoare.
Dacă aceste forme ar fi "în oglindă", recunoașterea n-ar mai funcționa, iar mecanismul imunitar ar putea eșua, lăsând oamenii vulnerabili la infecții.
"Nu putem exclude un scenariu în care o bacterie în oglindă acționează ca specie invazivă în mai multe ecosisteme, cauzând infecții letale omniprezente la un număr substanțial de specii de plante și animale, inclusiv la oameni", notează semnatarii materialului din revista Science.
"Chiar și o bacterie în oglindă cu o gamă mai restrânsă de gazde și cu capacitatea de a invada doar un set limitat de ecosisteme ar putea, totuși, să provoace daune fără precedent și ireversibile", continuă ei.
Transmiterea infecției cu microorganisme în oglindă prin intermediul animalelor și al oamenilor ar putea permite răspândirea unor astfel de bacterii în ecosisteme diferite.
Cercetător: Contaminarea "în oglindă", extrem de dificil de detectat în plante
Jonathan Jones, care este expert în sistemele imunitare ale plantelor, a estimat că bacteriile în oglindă ar fi extrem de dificil de detectat în vegetație.
"Chiar dacă inițial plantele nu s-ar dezvolta prea bine, s-ar produce mutații și ar apărea organisme care se adaptează, pentru că acesta este modul în care funcționează evoluția", a explicat el.
Tom Ellis, profesor în Departamentul de bioinginerie de la Imperial College, arată însă că viața în oglindă este, deocamdată, mai mult Science Fiction decât realitate științifică.
"Oamenii de știință au încercat să creeze viață sintetică timp de mai bine de un deceniu, fiind încă departe de a realiza celule care se pot diviza, copia și evolua. Această muncă este deja destul de dificilă atunci când (oamenii de știință) folosesc molecule, enzime și substanțe chimice normale. Atunci când trebuie să facă toate acestea cu molecule în oglindă, care trebuie, toate, să fie fabricate și inventate, atunci procesul devine de o mie de ori mai dificil. Scara dificultății este asemănătoare cu cea care-i implică pe oamenii ce se pregătesc să aterizeze pe Marte, iar unii încep să vorbească despre zborul spre alte stele și galaxii", a declarat acest cercetător.