Antena 3 CNN Actualitate Zeci de români, evacuați de urgență din Liban. Au fost aduși acasă cu un avion MApN

Zeci de români, evacuați de urgență din Liban. Au fost aduși acasă cu un avion MApN

de Laurențiu Rădulescu    |   

Aproximativ 70 de români din Liban au fost aduși în țară, joi, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale (MApN). Peste 1.100 de cetățeni români și-au confirmat prezența în Liban la Ambasada din Beirut.

[GAL layout="5"]

Potrivit MAE, „69 de persoane aflate în situații vulnerabile, cetățeni români și membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim, au fost asistate în vederea repatrierii din Republica Libaneză, fiind transportate în România, la bordul unei aeronave militare”.

Zborul a fost realizat cu sprijinul MApN, cu o aeronavă aparținând Forţelor Aeriene Române.

„Cele 69 de persoane au fost sprijinite de către personalul Ambasadei României la Beirut și de două echipe consulare mobile din cadrul Unității de reacție rapidă a MAE, în vederea eliberării documentelor de călătorie și îndeplinirii tuturor formalităților necesare îmbarcării. De asemenea, au fost întreprinse demersuri, pe lângă autoritățile locale competente, pentru realizarea zborului în condiții de siguranță.

Operațiunea a fost susținută, de asemenea, de autoritățile române, la sosirea pe teritoriul României a cetățenilor români și a membrilor lor de familie, structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne acordând asistența necesară în strânsă cooperare cu organizații neguvernamentale și Primăria București.

MAE, inclusiv prin intermediul Ambasadei României la Beirut, continuă și în perioada următoare să depună toate eforturile și să întreprindă acţiuni specifice, în regim de permanenţă, în vederea asigurării protecţiei consulare a cetăţenilor români aflaţi în continuare pe teritoriul Republicii Libaneze.

MAE și Ambasada României în Republica Libaneză vor rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii lor de familie care și-au semnalat prezența și s-au înregistrat la misiunea diplomatică”, a transmis MAE, printr-un comunicat de presă.

Ciolacu: România nu-și abandonează niciodată cetățenii aflați în dificultate

ACTUALIZARE 18:40 „Războiul le-a dat viețile peste cap. Dar astăzi, aproape 70 de români- copii, femei, bătrâni și persoane cu probleme medicale grave au fost repatriați din Liban. 

România nu-și abandonează niciodată cetățenii aflați în dificultate!

Le mulțumesc diplomaților, militarilor și tuturor angajaților din instituțiile statului român care au făcut posibilă această misiune! Alături de colegii mei din Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale vom continua să-i repatriem în siguranță pe cetățenii români care ne cer sprijinul!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, joi, pe pagina de Facebook.

Aproximativ 70 de români au fost aduși din Liban la București

ACTUALIZARE 17.50 Aeronava MApN care i-a transportat pe cetățenii români din Liban de la Beirut la București a aterizat la Baza Aeriană 90. 

Din primele informații, se pare că la bord se află aproximativ 70 de români care au cerut autorităților române să îi evacueze de urgență.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul român de Externe a recomandat tuturor celor aflați în Liban să părăsească țara cât mai repede, din cauza situației de securitate care se înrăutățește de la o zi la alta.

Până acum, 1.136 de cetățeni români și membrii familiilor acestora și-au înregistrat prezența în Liban la Ambasada României din Beirut, conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Este posibil ca în realitate, numărul lor să fie mult mai mare.

România a demarat deja acțiunile de repatriere, iar primii cetățeni români sunt așteptați să ajungă în țară joi, cu un avion de transport militar Lockheed C-130H Hercules al MApN.

Aeronava va ateriza la Baza Aeriană 90 din Otopeni.

Deocamdată nu se știe cu exactitate numărul românilor de la bord, însă este vorba despre copii, oameni în vârstă, persoane cu dizabilități și persoane cu diferite acțiuni, care au fost prioritizate pentru această primă cursă.

Mulți dintre aceștiaa locuiau undeva în zona de sud a Libanului, acolo unde IDF-ul, Forțele Terestre ale Armatei Israeliene, desfășoară diferite incursiuni și au dat chiar în urmă cu aproximativ două ore un nou ordin de evacuare pentru cel puțin 25 de localități de acolo.

Subiecte în articol: Liban romani liban MAE Beirut Israel
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile