Antena 3 CNN Externe Zeci de mii de oameni din Bangladesh sărbătoresc în stradă demisia premierului fugit cu elicopterul în India

Zeci de mii de oameni din Bangladesh sărbătoresc în stradă demisia premierului fugit cu elicopterul în India

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Zeci de mii oameni din Bangladesh au ieşit marți pe străzi pentru a sărbători demisia premierului. Protestatarii au distrus cu ciocanele statuia din aur a tatălui premierului demisionar care a fugit cu elicopterul  în India cu câteva minute înainte ca reședința să fie luată cu asalt de protestatari. Liderul principalei mişcări din spatele protestelor din Bangladesh a declarat că studenţii protestatari ar dori ca guvernul interimar să fie condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus.

"Am decis că se va forma guvernul interimar" cu, în calitate de "consilier principal", adică şef al acestuia,"laureatul Premiului Nobel, dr. Muhammad Yunus, care se bucură de renume internaţional şi este recunoscut pe scară largă", a spus într-un clip video Nahid Islam, liderul principal al colectivului "Students Against Discrimination (SAD)" / Studenţi împotriva discriminării.

 

[GAL layout="5"]

Şeful armatei, generalul Waker-Uz-Zaman, a anunţat luni, în cadrul unui discurs adresat naţiunii, difuzat de televiziunea de stat, demisia premierului Sheikh Hasina, în vârstă de 76 de ani, venită la putere în 2009. El a anunţat, de asemenea, formarea unui guvern interimar de către armată, scrie Agerpres.

Generalul Waker-Uz-Zaman are programat să se întâlnească mai târziu în cursul zilei de marţi cu liderii studenţilor care au participat la mişcarea de protest.

Muhammad Yunus, în vârstă de 84 de ani, este cunoscut pentru că a scos din sărăcie milioane de persoane prin intermediul băncii sale de microfinanţare, un proiect de pionierat.

"Avem încredere în doctorul Yunus", a declarat pe Facebook un alt lider al colectivului studenţilor SAD, Asif Mahmud.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace se află în prezent în Europa. Unul dintre consilierii săi apropiaţi a declarat luni seară că Yunus nu a primit nicio ofertă din partea armatei pentru a conduce guvernul interimar.

Prim-ministrul Bangladeshului a fugit luni cu elicopterul, după 15 ani la putere şi o lună de demonstraţii soldate cu morţi şi răniţi. Mai multe agenții de știri au transmis că intenționează să solicite azil în Marea Britanie - deși acest lucru nu a fost confirmat.

Fiica cea mare a lui Sheikh Mujibur Rahman, fondatorul statului Bangladesh, Sheikh Hasina a revenit la putere în 2009 după un prim mandat în fruntea guvernului în perioada 1996 - 2001.

În total, 366 de persoane şi-au pierdut viaţa în ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine de la începutul demonstraţiilor, în luna iulie, potrivit unui bilanţ bazat pe date furnizate de poliţiei, surse oficiale şi spitale. 

 

 

Subiecte în articol: Bangladesh proteste studenti
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile