Antena 3 CNN Externe Zeci de mercenari din fosta grupare Wagner au fost uciși de rebelii din Mali. Bloggerii ruși vorbesc de cel puțin 80 de morți

Zeci de mercenari din fosta grupare Wagner au fost uciși de rebelii din Mali. Bloggerii ruși vorbesc de cel puțin 80 de morți

de Redacția Antena 3 CNN    |   

O coaliție de grupuri armate din nordul statului Mali, dominată de tuaregi, a anunțat că a ucis zeci de soldați guvernamentali și mercenari ruși din fosta grupare Wagner, anunță presa internațională.

Luptele între rebeli și soldați s-ar fi dat în apropierea graniței cu Algeria a acestei țări din vestul Africii.

Mohamed Elmaouloud Ramadane, purtătorul de cuvânt al rebelilor pro-independență CSP-DPA (Cadrul strategic pentru apărarea poporului din Azawad, n.r.), a declarat că o bătălie de două zile a avut loc la periferia localității Tinzawaten și că insurgenții au pus pe fugă "o întreagă coloană a armatei și a mercenarilor ruși".

Acest reprezentat rebel a adăugat că "inamicul a înregistrat pierderi cifrate la zeci de morți și răniți", iar unii soldați guvernamentali și s-ar fi predat luptătorilor tuaregi.

Dacă este adevărat, aceasta ar fi cea mai mare lovitură aplicată mercenarilor (foști) Wagner de către rebelii tuaregi în Mali.

Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri în care se văd mai multe cadavre ale unor bărbați albi, dar și ale unor militari din armata națională, alături de vehicule distruse.

Revendicarea rebelilor a venit după ce armata din Mali a comunicat că doi soldați ai săi au fost uciși și alți zece au fost răniți într-un atac al rebelilor, care au scos din luptă și mai multe vehicule militare.

Armata a susținut, de asemenea, că ar fi lichidat aproximativ 20 de rebeli și au distrus mai multe vehicule.

Niciuna dintre susținerile celor două părți nu a putut fi confirmată în mod independent.

Ce spun bloggerii militari ruși despre masacrul mercenarilor din Mali

Duminică, mai mulți bloggeri militari ruşi au relatat că zeci de combatanți din fostul grup Wagner au fost uciși într-o ambuscadă în apropierea frontierei cu Algeria.

"Angajații (grupului) Wagner PMC, care se deplasau într-un convoi cu trupele guvernamentale, au fost uciși în Mali. Unii au fost capturați", a relatat bloggerul Semion Pegov, cunoscut drept War Gonzo.

Canalul Telegram Baza, care are legături cu structurile de securitate ale Rusiei, a scris că cel puțin 20 de luptători Wagner au fost uciși.

Contul X Tendar avansează un bilanț de 80 de mercenari ruși uciși de rebeli în Mali și publică imagini filmate, aparent, în zona de conflict.

Alte surse vehiculează un bilanț asemănător și susțin că ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, este la curent cu situația, după ce mercenarii i-ar fi cerut ajutorul.

Cum au ajuns în Mali mercenarii din fostul grup Wagner

Gruparea Wagner a fost implicată în numeroase operațiuni în Africa, pe vremea când trăia fostul său lider, Evgheni Prigojin.

Prigojin a fost ucis într-un accident aviatic, în august anul trecut, la două luni după ce a condus o scurtă rebeliune împotriva conducerii armatei și ministrului Apărării din Rusia.

De atunci, soarta grupului este neclară. Autoritățile ruse spun că, pur și simplu, legislația națională nu îngăduie existența grupurilor paramilitare private.

În Mali, unde autoritățile militare au preluat puterea prin lovituri de stat în 2020 şi 2021, face ravagii, de ani de zile, o insurgență islamistă. 

Junta militară din Mali susține că rușii care luptă în țară de partea guvernului nu sunt mercenari Wagner, ci instructori care ajută trupele locale cu echipamente provenind din Rusia.

Canalul Telegram Baza confirmă însă că luptătorii Wagner se află în Mali cel puțin din 2021.

Tuaregii, care domină gruparea rebelă pro-independență din Mali, au lansat în 2012 o insurgență împotriva autorităților guvernamentale.

Rebeliunea a fost ulterior deturnată de grupuri islamiste.

Un acord de pace a fost semnat în 2015, dar CSP-PSD (Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate şi Dezvoltare, devenit ulterior CSP-DPA, n.r.) s-a retras din negocieri la sfârșitul anului 2022.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile