Antena 3 CNN Externe Mapamond Zeci de deținuți au fost eliberați din greșeală dintr-o închisoare din UK. Cum a fost posibil

Zeci de deținuți au fost eliberați din greșeală dintr-o închisoare din UK. Cum a fost posibil

de Ioana Coman    |   

Treizeci de deţinuţi au fost puşi în libertate din greşeală, în cadrul mecanismului de eliberare anticipată stabilit de guvernul britanic pentru a combate supraaglomerarea închisorilor, a anunțat Ministerul Justiţiei britanic, potrivit dpa și agerpres.

Aproximativ 1750 de deţinuţi au fost eliberaţi în septembrie în cadrul acestei scheme, prin care unii deţinuţi devin eligibili pentru eliberare după executarea a 40% din sentinţă, faţă de 50% cum era posibil mai demult. Alte câteva mii ar putea fi eliberaţi în scurt timp.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei a confirmat joi informaţia publicată în ajun de Daily Mirror în sensul că un număr foarte mic de deţinuţi au fost eliberaţi în mod eronat.

"Condamnările rămân valabile, făptaşii fiind monitorizaţi de la eliberarea lor şi vor fi în scurt timp înapoi după gratii", a spus purtătorul de cuvânt, precizând că "siguranţa publică este prioritatea nr. 1".

Un total de 37 de deţinuţi care fuseseră închişi pentru încălcarea ordinelor de restricţie au fost eliberaţi în mod incorect, dar majoritatea s-au întors deja la închisoare, mai puţin cinci.

Ministerul a explicat că cei 37 au fost condamnaţi în baza unei legislaţii depăşite şi verdictele pentru care se aflau după gratii nu au fost identificate ca fiind neeligibile în cadrul noii scheme de eliberare anticipată.

Marea Britanie are cea mai ridicată rată de încarcerare din Europa occidentală şi se confruntă cu o criză pe fondul creşterii aglomerării centrelor de detenţie, la care contribuie înăsprirea pedepselor şi întârzierile din sistemul de justiţie.

Noul guvernul laburist a atenţionat de la învestirea sa în iulie că închisorile vor ajunge în câteva săptămâni la capacitatea maximă şi este nevoie de eliberări anticipate.

Deţinuţii condamnaţi pentru fapte violente la peste patru ani de închisoare au fost excluşi din această schemă

Subiecte în articol: Marea Britanie deținuti inchisoare
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile