Antena 3 CNN Actualitate Inedit Zece poveşti incredibile: peripeţiile lui Napoleon, Einstein sau Charlie Chaplin în viaţa de apoi

Zece poveşti incredibile: peripeţiile lui Napoleon, Einstein sau Charlie Chaplin în viaţa de apoi

2 minute de citit Publicat la 14:56 13 Sep 2016 Modificat la 14:56 13 Sep 2016

Unele dintre personalităţile al căror nume a rezistat în faţa uitării timp de secole nu au avut niciodată parte de odihnă veşnică sau, putem spune, o perioadă aceasta le-a fost tulburată de către contemporani sau urmași, uneori cu scopuri nu prea ortodoxe.

Historia.ro vine cu câteva exemple elocvente în acest sens:

Richard al III-lea al Angliei

Mai bine de 500 de ani, rămăşiţele Regelui Richard al III-lea al Angliei, care a fost ucis într-una dintre ultimele bătălii din Războiul celor Două Roze, nu au fost descoperite, se arată într-un articol publicat pe site-ul smithsonianmag.com. Un schelet a fost însă scos la lumină într-o parcare din Leicester, anul trecut, iar arheologii au confirmat faptul că trupul îi aparţine regelui. Moartea nu a fost sfârşitul pentru Richard, după cum susţin istoricii. Şi nu a fost nici pentru alte personalităţi marcante din istoria lumii. Trupurile unora dintre ei au fost furate, purtate peste ocean sau folosite în diverse scopuri bizare.

Ludwig van Beethoven

Cu douăzeci şi cinci de ani înainte să moară – în 1827, într-o scrisoare în care se plângea de starea sa precară de sănătate, Ludwig van Beethoven a cerut ca, în momentul în care va muri, cauza decesului său să fie cunoscută de către public. Cauza morţii sale a rămas însă până azi subiectul unor dispute aprinse.

În momentul în care a făcut autopsia, medicul său i-a distrus craniul, astfel încât părţile componente nu au putut fi vreodată potrivite. I-a îndepărtat şi oasele urechii, probabil pentru a studia motivul pentru care compozitorul şi-a pierdut auzul, dar acestea nu au mai fost găsite. Anumite fragmente din sistemul său osos au fost descoperite abia în 1945. Au ajuns în California în 1990, iar în 2005, cercetătorii au confirmat că îi aparţin compozitorului.


Abraham Lincoln

După ce a fost asasinat, cel de-al 16-lea preşedinte american a fost îmbălsămat, iar trupul i-a fost depus într-un mormânt din marmură, în Illinois. Un grup de contrabandişti a încercat la scurt timp să fure cadavrul, plănuind să ceară răscumpărare. Planul lor a fost încurcat de Serviciile Secrete. Mai târziu, trupul lui Lincoln a fost descoperit de nişte muncitori, în 1901. Un băieţel care se afla în grup şi care a privit cadavrul susţinea că trupul era nealterat de trecerea timpului.

Charlie Chaplin

La doar două luni după ce a murit, trupul actorului de comedie a fost furat din cimitirul din Elveţia unde se afla în 1978, ceea ce a condus la declanşarea unei investigaţii. Hoţii i-au cerut văduvei sale o răscumpărare de 600.000 de dolari. Autorităţile i-au arestat pe doi dintre cei implicaţi, care i-au condus la locul în care se afla trupul lui Chaplin. Cei cinci au fost condamnaţi, în cele din urmă, iar Charlie Chaplin s-a odihnit în pace de atunci.

Albert Einstein

Facinaţia pentru inteligenţa sclipitoare a lui Einstein nu a încetat nici după moartea sa, în 1955. Când fizicianul a murit, la vârsta de 76 de ani, un medic i-a extras creierul, fără permisiune, sperând să rezolve misterul geniului său. Organul a fost secţionat în peste 200 de fragmente, dintre care unele au fost examinate de mai mulţi neurologi de-a lungul timpului. Aceştia au conchis că Einstein avea lobii parietali de dimensiuni neobişnuite, mai mari decât este normal. În 2011, o parte din creierul său a fost expusă la Muzeul Mutter din Philadelphia.

Mai mullt, pe historia.ro.

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole