Schimbările climatice au agravat cele mai severe zece evenimente meteorologice din ultimii 20 de ani, antrenând un bilanț de aproape 600.000 de mii de morți, inclusiv în România, arată un nou studiu științific citat de Agerpres.
Cercetarea a fost realizată de rețeaua științifică World Weather Attribution şi a fost publicată cu prilejul celei de-a 10-a aniversări de la înființarea sa, în 2014.
De asemenea, documentul marchează 20 de ani de la primul studiu științific care a atribuit schimbărilor climatice rolul declanșator pentru un eveniment meteorologic letal. Atunci, a fost vorba despre valul de caniculă devastatoare din 2003, ce a dus la moartea a 70.000 de persoane în Europa.
Potrivit autorilor cercetării, cele mai devastatoare 10 evenimente din ultimele două decenii includ trei cicloane tropicale, patru valuri de caniculă, o secetă şi două inundații majore.
Cele mai devastatoare zece fenomene meteo amplificate de schimbările climatice
Este menționat valul de căldură din 2022, care a afectat o mare parte din teritoriul Europei, inclusiv Marea Britanie, unde s-au înregistrat temperaturi record de 40 de grade Celsius, și care a dus la zeci de mii de decese pe continent.
De asemenea, sunt inventariate valurile de caniculă din Europa produse în 2015 şi 2023. Cel din urmă a adus în vestul zonei mediteraneene temperaturi care ar fi fost "imposibile în absența schimbărilor climatice", susțin autorii.
Lista completă, pe ani, a evenimentelor amplificate de schimbările climatice, precum și numărul de decese atribuite acestor dezastre, în continuare.
- 2007: ciclonul Sidr a lovit Bangladesh și a provocat 4.234 decese;
- 2008: ciclonul Nargis produs în sudul Myanmar: 138.366 decese;
- 2010: caniculă, vestul Rusiei, 55.736 decese;
- 2011: secetă în Somalia, 258.000 decese;
- 2013: inundații, Uttarakhand, India, 6.054 decese;
- 2013: taifunul Haiyan, Filipine, 7.354 decese;
- 2015: val de caniculă în Europa, impact major în Franța, 3.275 decese;
- 2022: val de caniculă în Europa cu impact în Italia, Spania, Germania, Franţa, Grecia, România, Portugalia, Marea Britanie, 53.542 decese;
- 2023: val de caniculă în Europa, fiind afectate Italia, Spania, Germania, Grecia, Franţa, România, 37.129 decese;
- 2023: furtuna Daniel, Libia, 12.352 decese.
În cazul tuturor celor 10 evenimente se văd "amprentele" schimbărilor climatice, care au sporit intensitatea şi probabilitatea fenomenelor, se menționează în studiul citat.
Cercetători: bilanțul real al evenimentelor extreme ar fi de milioane de morț
Cercetătorii avertizează că bilanțul deceselor asociate evenimentelor nominalizate este "mult subevaluat".
Autorii studiului spun că este posibil să fi existat, de fapt, câteva milioane de decese asociate valurilor de căldură, dar care nu au fost raportate în statisticile oficiale.
"Schimbările climatice nu sunt o amenințare îndepărtată. Ele au agravat evenimentele meteo extreme care au dus la moartea a peste 570.000 de persoane.
Studiul ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru liderii politici care susțin în continuare combustibilii fosili ce provoacă încălzirea planetei şi distrug vieți.
Dacă ardem în continuare petrol, gaz şi cărbune, suferința va continua", a avertizat spus Friederike Otto, cofondatoarea şi directoarea World Weather Attribution, într-o declarație susținută la Centrul pentru politică de mediu din cadrul Imperial College din Londra.
În acest context alarmant, specialiștii spun că statele ar trebui să accelereze eforturile de pregătire, inclusiv implementarea unor sisteme de avertizare timpurie şi creșterea rezistenței orașelor prin măsuri precum zone umede, terase verzi, păduri urbane şi adăposturi pentru situații de urgență.
De asemenea, autoritățile ar trebui să se asigure de faptul că elementele de infrastructură energetică, precum barajele, sunt rezistente în fața evenimentelor declanșate de schimbărilor climatice.
Cercetători: oricât de mult s-ar pregăti oamenii pentru dezastre climatice, va fi atinsă o limită de adaptare
Chiar și așa, cercetătorii estimează că va fi atinsă o limită a capacității de adaptare a comunităților la unele dintre cele mai extreme evenimente produse la nivel global.
Acestea vor deveni mai frecvente, pe măsură ce utilizarea combustibililor fosili va determina, în continuare, creșterea temperaturilor pe Pământ.
"Bilanțurile masive de morți în urma evenimentelor meteo extreme arată că nu suntem pregătiți nici măcar pentru o încălzire cu 1,3 grade (peste media perioadei pre-industriale, n.r.), ca să nu mai vorbim de 1,5 grade sau de 2 grade", a spus Roop Singh, de la Centrul Climatic Crucea Roșie - Semiluna Roșie.
"Cu fiecare fracțiune de grad a încălzirii, vom fi martorii mai multor evenimente care vor bate recorduri și care vor împinge statele la limită, indiferent de cât de pregătite vor fi", a mai spus acest specialist.