Antena 3 CNN Actualitate Zece concluzii ale Comisiei Europene dupa 18 luni de pandemie: Este nevoie de un epidemiolog șef european

Zece concluzii ale Comisiei Europene dupa 18 luni de pandemie: Este nevoie de un epidemiolog șef european

Adelina Miron
2 minute de citit Publicat la 00:10 16 Iun 2021 Modificat la 00:10 16 Iun 2021

Comisia Europeană a transmis astăzi printr-un comunicat primele concluzii desprinse în urma pandemiei de COVID-19 în ultimele 18 luni.

”Acest lucru va contribui la o mai bună anticipare a riscurilor pentru sănătatea publică și la îmbunătățirea planificării de urgență, ceea ce va duce la răspunsuri comune mai rapide și mai eficiente la toate nivelurile.

Zece lecții se concentrează asupra a ceea ce trebuie îmbunătățit și a ceea ce se poate face mai bine în viitor.”, a transmis Comisia Europeană.

CE a concluzionat că: 

”1. Detectarea mai rapidă și îmbunatatirea reacțiilor necesită o supraveghere sanitară temeinică la nivel mondial și un sistem european îmbunătățit de colectare a informațiilor cu privire la pandemii. UE ar trebui să joace un rol de motor al eforturilor de elaborare a unui nou sistem global de supraveghere, solid și bazat pe date comparabile. În 2021 va fi lansat un sistem european de colectare a informațiilor privind pandemiile, nou și îmbunătățit.

2. Punerea la dispoziție a unor avize științifice mai clare și mai coordonate ar facilita deciziile politice și comunicarea publică. Până la sfârșitul anului 2021, UE ar trebui să numească un epidemiolog-șef european și să instituie o structură de guvernare corespunzătoare.

3. O pregătire mai bună necesită investiții, control și revizuiri constante. Comisia Europeană ar trebui să elaboreze un Raport privind Stadiul Pregătirii, anual.

4. Este necesar ca instrumentele de urgență să fie puse la dispoziție mai rapid și să fie mai ușor de activat. UE ar trebui să stabilească un cadru pentru activarea unei stări de urgență pandemică la nivelul UE și un set de instrumente pentru situații de criză.

5. Măsurile coordonate ar trebui să devină un reflex pentru Europa. Uniunea Europeană a Sănătății ar trebui să fie adoptată rapid, înainte de sfârșitul anului, iar coordonarea și metodele de lucru ar trebui consolidate între instituții.

6. Sunt necesare parteneriate public-privat și lanțuri de aprovizionare mai puternice pentru a asigura fluxul de echipamente și medicamente critice. O autoritate pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA) ar trebui să fie operațională până la începutul anului 2022 și ar trebui instituit cât mai curând posibil un proiect important de interes european comun în domeniul sănătății, pentru a permite inovațiile revoluționare în domeniul farmaceutic. Grație instrumentului "EU FAB", UE ar urmă să dispună de suficiente capacități mobilizabile în orice moment pentru a produce între 500 și 700 de milioane de doze de vaccin pe an, jumătate din aceste doze putând fi puse la dispoziție în primele 6 luni ale unei pandemii.

7. O perspectiva paneuropeană este esențială pentru accelerarea, extinderea și eficientizarea cercetării clinice. Ar trebui instituită o platforma a UE pentru studii clinice multicentrice la scară largă.

8. Capacitatea de a face față unei pandemii depinde de realizarea unor investiții permanente și sporite în sistemele de sănătate. Statele membre ar trebui să fie sprijinite pentru a consolida reziliența globală a sistemelor de sănătate, că parte a investițiilor pentru redresare și reziliența.

9. Prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemie reprezintă o prioritate generală pentru Europa. UE ar trebui să continue să fie un motor al reacției la nivel mondial, în special prin intermediul COVAX, și să consolideze arhitectură securității sanitare mondiale, asumându-și un rol principal în ceea ce privește întărirea Organizației Mondiale a Sănătății. Totodată, ar trebui dezvoltate, parteneriate de pregătire pentru pandemii cu parteneri-cheie.

10. Ar trebui pusă la punct o abordare mai coordonată și mai sofisticată în ceea ce privește combaterea prezentării de informații eronate și a dezinformării.”


.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole