Antena 3 CNN Be EU Zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Ce a însemnat asta pentru România și Bulgaria

Zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Ce a însemnat asta pentru România și Bulgaria

1 minut de citit Publicat la 10:46 18 Mar 2017 Modificat la 10:46 18 Mar 2017

La 1 ianuarie 2017 România și Bulgaria au marcat 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a confirmat, la 26 septembrie 2006, prin Raportul de monitorizare prezentat la Strasbourg de comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, intrarea României, alături de Bulgaria, în UE, la 1 ianuarie 2007.

Procesul de aderare a României la UE a început efectiv în 1993, odată cu semnarea, la 1 februarie, a Acordului european instituind o asociere între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și România, pe de altă parte. Acest acord recunoștea obiectivul țării de a deveni membru al Uniunii și prevedea asistență financiară și tehnică din partea acesteia. 

Consiliul European de la Bruxelles, din 14-15 decembrie 2006,  a confirmat aderarea României și a Bulgariei la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. 

Sâmbătă, la ”Be EU”, Sabina Iosub i-a avut invitați pe unii dintre cei mai tineri europarlamentari, reprezentanți ai României și Bulgariei. Împreună au încercat să răspundă la o serie de întrebări, pentru a identifica cu ce avantaje a venit această aderare și ce s-a întâmplat în ultimii zece ani.

”România și Bulgaria au câștigat mult. Ne-am dezvoltat mult, atât ca țări, cât și ca valori. Suntem vizibile, am depășit bariere care ne împiedicau să fim cu adevărat țări europene. România acum are o voce care poate fi auzită la nivel european” spune europarlamentarul Victor Negrescu.

”Faptul că România și Bulgaria sunt privite la pachet nu e ceva neapărat rău. Arată că suntem buni vecini și prieteni, Împreună am trecut peste multe neajunsuri. Aderarea Bulgariei nu este doar reflectată de balanța bugetară. Înseamnă să fim o parte dintr-o familie de valori și crezuri” afirmă europarlamentarul bulgar Andrey Novakov.

Această rubrică este realizată cu sprijinul unui grant acordat de Parlamentul European

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole