Antena 3 CNN Life Înlocuitorul sănătos al zahărului! Nu schimbă gustul, ajută la scăderea în greutate și scade colesterolul rău

Înlocuitorul sănătos al zahărului! Nu schimbă gustul, ajută la scăderea în greutate și scade colesterolul rău

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 22:00 29 Iun 2023 Modificat la 22:00 29 Iun 2023

OMS a decis să introducă aspartamul, un cunoscut îndulcitor, pe lista alimentelor care duc la apariția cancerului. O lovitură pentru toți cei care consumau băuturi sau alte alimente fără zahar. Și asta deoarece acest tip de îndulcitor se regăsește în toate băuturile ”sugar free”, gumă de mestecat sau alte alimente ”dietetice”.

Așadar, o bună alternativă ar fi zaharul de cocos, care ar avea multiple beneficii pentru consumatori. 

Ce este zahărul de cocos? 

Zahărul de cocos, după cum sugerează și numele, este derivat din fructul de nucă de cocos al palmierului de cocos. Cunoscut științific sub numele de Cocos nucifera, acest copac crește în mai multe regiuni ale lumii, în special în țările asiatice și zonele tropicale. Acest tip de zahăr natural este extras din seva mugurilor de flori. 

Spre deosebire de zahărul tradițional, datorită proceselor simple de colectare și producție, zahărul de cocos reține o cantitate semnificativă de nutrienți, care includ zinc, potasiu, magneziu, calciu, cupru, compuși polifenolici, fibre, vitamina C și alți antioxidanți. Spre deosebire de „caloriile goale” ale zahărului tradițional.

Cu toate acestea, zahărul de cocos rămâne bogat în fructoză, care are un potențial rău pentru mai multe afecțiuni. În esență, zahărul de cocos este considerat a fi mai sănătos decât zahărul normal, dar trebuie totuși consumat cu moderație.  

Beneficiile pentru sănătate ale zahărului de cocos 

Există destul de multe beneficii impresionante pentru sănătate ale zahărului de cocos, inclusiv capacitatea sa de a gestiona diabetul, de a stimula sistemul imunitar, de a întări oasele, de a scădea tensiunea arterială, de a ajuta la eforturile de scădere în greutate și de a îmbunătăți starea de spirit. 

Reduce creșterea în greutate 

Cu un nivel mai scăzut de fructoză decât zahărul normal, este mai puțin probabil ca zahărul de cocos să contribuie la depunerea grăsimilor. Când ficatul procesează fructoza, eliberează trigliceride, care sunt o formă de grăsime. Fructoza pe care o consumăm din fructe este considerată sănătoasă și adecvată, dar zahărul adăugat ar trebui să aibă un nivel mai scăzut de fructoză. În comparație cu siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză și alte zaharuri naturale, zahărul de cocos are un conținut mai scăzut de fructoză, ceea ce înseamnă că va duce la o creștere mai mică în greutate. 

Crește circulația sanguină 

Nivelul de fier găsit în zahărul de cocos va avea un impact asupra circulației sanguine, ceea ce poate crește oxigenarea și disponibilitatea nutrienților în organism. Fierul este o componentă cheie a celulelor roșii din sânge și, fără niveluri adecvate în organism, este posibil să suferiți de simptome ale anemiei, inclusiv slăbiciune musculară, dureri de cap, oboseală și probleme gastro-intestinale.   

Scade colesterolul rău 

Forma unică de fibre găsite în zahărul de cocos, inulina, a fost legată de scăderea nivelului general de colesterol din organism. Prin scăderea colesterolului LDL și creșterea colesterolului HDL, acest zahăr poate ajuta la minimizarea riscului cardiovascular și la prevenirea simptomelor de ateroscleroză.

Previne stresul oxidativ 

Compușii polifenolici și fitonutrienții din acest zahăr acționează ca antioxidanți în organism. Acest lucru va reduce impactul radicalilor liberi și va preveni stresul oxidativ, care crește riscul de boli cronice și inflamație cronică.

Reglează tensiunea arterială 

Cantitatea de potasiu din acest zahăr poate fi minimă, dar este suficientă pentru a afecta tensiunea arterială. Potasiul acționează ca un vasodilatator în organism, ameliorând tensiunea din vasele de sânge și artere și prevenind tensiunea asupra sistemului cardiovascular, inclusiv scăzând riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral. 

Recomandat în diabet

Pentru persoanele care trăiesc cu diabet zaharat, zahărul de cocos este o alternativă la zahărul obișnuit. Deși s-ar putea dovedi a fi mai nutritiv decât zahărul obișnuit, deoarece este supus unei procesări minime, conținutul de calorii este același cu zahărul obișnuit. 

Îmbunătățește sănătatea oaselor 

Există câteva minerale importante găsite în zahărul de cocos, inclusiv zinc, potasiu, fier, calciu și cupru, care joacă un rol important în construirea densității minerale osoase și în scăderea riscului de osteoporoză pe măsură ce îmbătrânim.

Îmbunătățește digestia 

Inulina, forma specializată de fibre din zahărul de cocos, poate stimula activitatea bifidobacteriilor din intestin, un probiotic valoros, care poate echilibra nivelul bacteriilor din stomac. Acest lucru va îmbunătăți eficiența digestivă și absorbția nutrienților, promovând în același timp un mediu intestinal sănătos. 

Reduce anxietatea 

Unele studii au descoperit că utilizarea regulată, moderată a acestui zahăr poate ajuta la reglarea nivelurilor de hormoni și neurotransmițători, ceea ce va reduce simptomele de depresie și anxietate și poate duce la stări de spirit mai stabile. 

Crește nivelul de energie 

”Materiile prime” pentru energie găsite în zahărul de cocos sunt ușor diferite de zahărul tradițional, iar timpul pentru ca acestea să fie procesate este mai crescut. Asta înseamnă niveluri de energie sigure pe tot parcursul zilei.

Întărește sistemul imunitar 

Vitamina C găsită în acest zahăr are un impact minim asupra sistemului imunitar și poate stimula producția de globule albe din sânge, care sunt prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni infecțioși, scrie organicfacts.net.

  

Etichete: zahar de cocos
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole