Antena 3 CNN Sport Yusuf Dikec, turcul medaliat cu argint la JO 2024, vrea ca postura sa de tragere devenită virală să fie „marcă înregistrată”

Yusuf Dikec, turcul medaliat cu argint la JO 2024, vrea ca postura sa de tragere devenită virală să fie „marcă înregistrată”

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 16:56 04 Sep 2024 Modificat la 16:56 04 Sep 2024

Campionul olimpic la proba de tir a Turciei, Yusuf Dikec, a făcut un pas important pentru a-și proteja postura iconică care a captat atenția întregii lumi la Jocurile Olimpice de la Paris. Dikec a depus în mod oficial o cerere de înregistrare a mărcii comerciale pentru poziția sa la Oficiul turc pentru brevete și mărci comerciale (TURKPATENT), potrivit Turkiye Today.

Antrenorul lui Dikec, Erdinc Bilgili, a confirmat luni că decizia de a marca postura a fost luată după descoperirea mai multor încercări neautorizate de înregistrare a mărcii.

„După ce am fost informați cu privire la numeroase inițiative de înregistrare a mărcii comerciale efectuate fără știrea lui Yusuf Dikec, am depus o cerere în urmă cu aproximativ o săptămână”, a declarat Bilgili. El a menționat, de asemenea, că „alte cereri au fost respinse”.

[GAL layout="3"]

Viralizarea pozei cu Dikec de la Jocurile Olimpice a dus la crearea mai multor articole de merchandising cu imaginea sa.

Dikec a explicat motivul practic al faimoasei sale tehnici „mâna în buzunar”, spunând: „O fac doar pentru a-mi menține corpul mai stabil, pentru a-mi păstra echilibrul. Nu e nimic mai mult de atât”.

Poza cu postura relaxată și încrezătoare a lui Dikec la Jocurile de la Paris a devenit rapid virală, inspirând un val de meme-uri online.

Mulți au comparat poziția sa cu poziția iconică a spionului fictiv James Bond. Chiar și fondatorul Tesla, Elon Musk, a distribuit un videoclip cu el însuși imitând poziția.

Această postură a câștigat și mai multă recunoaștere în rândul sportivilor, mai ales după ce Dikec a câștigat argintul, prima medalie a Turciei la proba de pistol cu aer comprimat de 10 m în echipă mixtă cu coechipierul său Sevval Ilayda Tarhan.

„Postura Yusuf Dikec” a dobândit pentru prima dată recunoaștere internațională atunci când săritorul cu prăjina suedez Armand Duplantis și-a doborât recordul mondial cu o săritură de 6,25 metri.

După victorie, Duplantis a adoptat poziția Dikec la Stade de France. Această mișcare a prins rapid, gestul lui Duplantis devenind viral și consolidând influența lui Dikec dincolo de domeniul sporturilor de tir.

Mai mulți sportivi i-au urmat curând exemplul lui Duplantis. Nina Kennedy din Australia, care și-a asigurat aurul la săritura cu prăjina la feminin, cu o săritură de 4,9 metri, și-a sărbătorit victoria cu „Postura Yusuf Dikec”.

Aruncătorul de disc jamaican Roje Stona s-a alăturat și el, marcându-și recordul olimpic de 70 de metri cu același gest.

Postura Dikec a continuat să câștige popularitate în rândul olimpicilor, simbolizând triumful lor pe scena mondială.

Citește mai multe din Sport
» Citește mai multe din Sport
TOP articole