Antena 3 CNN Externe Mapamond Pe iahtul miliardarului britanic Lynch, scufundat la Sicilia, sunt date strict secrete pe harduri criptate. Scafandrii se tem de spioni

Pe iahtul miliardarului britanic Lynch, scufundat la Sicilia, sunt date strict secrete pe harduri criptate. Scafandrii se tem de spioni

de Mihai Paul    |   

Scafandrii specialiști care cercetează epava superyacht-ului Bayesian de $40 de milioane care s-a scufundat în largul Siciliei în august, ucigând opt persoane, inclusiv magnatul britanic al tehnologiei Mike Lynch, au cerut o securitate sporită pentru a păzi nava, din cauza îngrijorărilor că datele sensibile blocate în seifurile sale ar putea interesa guverne străine, au declarat mai multe surse pentru CNN.

Procurorii italieni care au deschis o anchetă penală cu privire la omucidere multiplă și naufragiu neglijent cred că iahtul poate conține date extrem de sensibile legate de o serie de servicii de informații occidentale.

Lynch a fost asociat cu serviciile de informații britanice, americane și alte servicii prin diferitele sale companii, inclusiv compania de securitate cibernetică pe care a fondat-o, Darktrace. 

Lynch, a cărei companie a soției Revtom Limited deținea nava, a fost, de asemenea, consilier al prim-miniștrilor britanici David Cameron și Theresa May în domeniul științei, tehnologiei și securității cibernetice în timpul mandatului lor.

Seifuri etanșe cu două hard disk-uri super-criptate

Se crede că nava scufundată are seifuri etanșe care conțin două hard disk-uri super-criptate care dețin informații foarte clasificate, inclusiv coduri de acces și alte date sensibile.

Inițial, forțele de ordine locale s-au temut că potențialii hoți ar putea încerca să ajungă la epavă pentru a găsi bijuterii scumpe.

“O cerere oficială a fost acceptată și implementată pentru securitatea suplimentară a epavei până când aceasta poate fi ridicată, a confirmat pentru CNN ” Francesco Venuto de la Agenția de Protecție Civilă din Sicilia.

Unii dintre cei 15 supraviețuitori le-au spus procurorilor că Lynch “nu are încredere în serviciile cloud” și a păstrat întotdeauna unități de date într-un compartiment securizat al iahtului oriunde el a navigat. 

În ceea ce pare a fi o coincidență tragică, partenerul de afaceri al lui Lynch, Stephen Chamberlain —, care a fost co-inculpatul său în cazul fraudei din SUA și fostul director de operațiuni al Darktrace —, a murit pe 19 august, în aceeași zi în care yachtul s-a scufundat

Procurorul local Ambrogio Cartosio a spus că nu au fost recuperate efecte personale, inclusiv computere, bijuterii sau hard disk-uri ale lui Lynch. Cu toate acestea, hard disk-urile de la bord și camerele de supraveghere legate de sistemul de navigație al iahtului au fost aduse anchetatorilor pentru a determina dacă există date utilizabile care ar putea indica modul în care iahtul s-a scufundat în 16 minute de la lovirea furtunii. 

Subiecte în articol: yacht lynch servicii de informatii
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile