Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Președintele chinez Xi Jinping vine în Rusia la începutul săptămânii viitoare | Ce așteptări are Vladimir Putin în plan militar

Președintele chinez Xi Jinping vine în Rusia la începutul săptămânii viitoare | Ce așteptări are Vladimir Putin în plan militar

Președintele Chinei, Xi Jinping, se întâlnește săptămâna viitoare, la Moscova, cu omologul rus Vladimir Putin.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Anterior invaziei declanșate la 24 februarie 2022, China a anunțat un parteneriat "fără limite" cu Rusia și a refuzat, ulterior, să condamne agresiunea militară a Moscovei.

Vizita lui Xi Jinping în Rusia se va desfășura în perioada 20 - 22 martie.

"Cele două părți vor practica un multilateralism autentic pe baza principiilor de nealiniere și de non-confrontare, fără a viza terțe părți, vor promova democratizarea relațiilor internaționale, vor construi un model mondial multipolar, vor îmbunătăți guvernanța globală și vor contribui la dezvoltarea și progresul lumii.

China își va menține poziția sa obiectivă și imparțială cu privire la criza ucraineană și va juca un rol constructiv în promovarea păcii prin discuții", a spus Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Citește și: China a trimis în Rusia puști de asalt, drone și echipament militar de protecție | Echipamentul militar a tranzitat o țară NATO

"Este un lucru pe care îl urmărim îndeaproape. Interesant în așa-numitul plan de pace al Chinei este faptul că unul dintre lucrurile pe care le evidențiază este respectul pentru suveranitatea tuturor țărilor (...)

Dar dacă asta înseamnă că Ucraina ar trebui să renunțe cumva și să permită ca teritoriul său să fie subjugat de ocupanții ruși, atunci cu siguranță este o situație duplicitară și nu cred că Ucraina și restul lumii ar lua-o în serios", a spus, la rândul său, Patrick Ryder, secretar de presă al Pentagonului.

Ce speră Rusia să obțină în urma vizitei președintelui chinez

Rusia și China intenționează să își consolideze relațiile și să aprobe un plan de dezvoltare a cooperării economice, fiind în discuție și o cooperare militară, cu ocazia vizitei la Moscova a președintelui Xi Jinping.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul chinez Xi Jinping vor semna documente care atestă apropierea legăturilor și intenționează, de asemenea, să discute despre războiul din Ucraina, spune consilierul prezidențial rus pe probleme de relații internaționale, Iuri Ușakov, citat de CNN.

Într-un interviu pentru TASS, oficialul rus a declarat că "Moscova apreciază foarte mult poziția echilibrată a conducerii chineze". 

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, precum și șeful Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, vor lua parte la discuțiile pe tema "cooperării tehnico-militare", a precizat Iuri Ușakov. 

În contextul vizitei lui Xi Jinping în Rusia, în perioada 20 - 22 martie anul curent, cei doi șefi de stat vor publica, fiecare, articole în presa rusească și, respectiv, chineză pentru a-și exprima evaluările privind relațiile dintre națiunile lor, în urma discuțiilor, notează TASS, conform CNN.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile