Președintele chinez Xi Jinping a sosit în cursul nopții de marți la Belgrad, după ce a stat în Franța două zile și a purtat discuții cu liderul din Hexagon, Emmanuel Macron, și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Agenția chineză Xinhua relatează că Forțele aeriene sârbe au trimis două aparate de vânătoare MIG-29 pentru a escorta avionul lui Xi, după ce acesta a intrat în spațiul aerian al țării.
Pe aeroportul Nikola Tesla, președintele chinez a fost întâmpinat călduros de omologul sârb Aleksandar Vucic și de soția sa, Tamara Vucic, adaugă sursa citată.
Imagini difuzate de agențiile internaționale de presă arată cum copiii sârbi le-au oferit flori lui Xi și soției sale, Peng Liyuan, și au fluturat steagurile naționale ale celor două state.
Adulți îmbrăcați în costume naționale au cântat și au dansat în cinstea celor doi președinți.
Xi Jinping, primire la Belgrad demnă de momentele de glorie ale comunismului asiatic
Pe traseu, grupuri de oameni agitând steaguri și scandând lozinci au întregit imaginea de ansamblu a unei primiri demne de vremurile de glorie ale comunismului asiatic, când populația intra în extaz la apariția liderului suprem, formele de exprimare fiind, preponderent, ovațiile și aplauzele.
Cu aceeași ocazie, străzile Belgradului au fost decorate cu drapele și pancarte cu mesaje chinezești, în timp ce mii de polițiști au fost desfășurați pentru a asigura securitatea președintelui chinez și a delegației sale de 400 de persoane.
În GALERIA FOTO următoare, imagini din timpul primirii lui Xi Jinping la Belgrad:
[GAL layout="3"]"China și Serbia se bucură de o profundă prietenie tradițională. Legătura noastră bilaterală a rezistat la testul mediului internațional în schimbare și a devenit un bun exemplu de relație de la stat la stat. Sunt încrezător că această vizită va fi una fructuoasă și va deschide un nou capitol în relațiile dintre țările noastre", arată o declarație scrisă a lui Xi, difuzată la sosirea în Belgrad.
Este a doua vizită a lui Xi Jinping în Serbia în decurs de opt ani, iar momentul a fost ales pentru a coincide cu comemorarea a 25 de ani de la bombardarea Ambasadei chineze la Belgrad de către aviația NATO, în timpul războiului din Kosovo.
"Poporul chinez apreciază pacea, dar nu va permite niciodată ca o astfel de tragedie istorică să se repete. Prietenia dintre China şi Serbia, care este îmbibată de sângele pe care cele două popoare l-au vărsat împreună, a devenit o memorie comună a celor două popoare şi va încuraja ambele părți să facă împreună pași uriași înainte", a transmis Xi într-un articol de opinie publicat marți, înainte de vizita sa, în cotidianul Politika.
China, investiții și împrumuturi de miliarde de dolari în Serbia
Din Serbia, după discuțiile bilaterale de miercuri, liderul de la Beijing va merge in Ungaria.
Împreună cu Ungaria, Serbia este cel mai ferm susținător de pe continentul european al inițiativei chinezești Belt and Road sau "Noul drum al mătăsii".
China administrează mine şi fabrici pe teritoriul Serbiei şi a împrumutat țara cu miliarde de dolari pentru drumuri și poduri, devenind partenerul-cheie al Belgradului în dezvoltarea infrastructurii.
În timp ce partenerii occidentali consideră această țară balcanică drept un hub chinezesc la poarta UE, cifrele arată că, în 2023, China a fost al doilea partener comercial al Serbiei, după Uniunea Europeană, cu un schimb comercial total de 6,1 miliarde de dolari.