Antena 3 CNN Externe WSJ: Cum a ucis Israelul o „fantomă”. Un telefon misterios l-a scos pe liderul Hezbollah din ascunzătoare

WSJ: Cum a ucis Israelul o „fantomă”. Un telefon misterios l-a scos pe liderul Hezbollah din ascunzătoare

de Robert Kiss    |   

Atacul aerian de la Beirut, care l-a ucis pe liderul adjunct al Hezbollah, Fuad Shukr, luna trecută, a avut loc la câteva minute după un apel telefonic în care i s-a spus să urce de la etajul doi, unde avea biroul, la etajul șapte, unde era mai ușor de lovit, potrivit informațiilor Wall Street Journal, citate de Times of Israel.

Un oficial Hezbollah a declarat pentru Wall Street Journal că gruparea teroristă lucrează cu Iranul pentru a investiga încălcarea securității și crede că israelienii au reușit să penetreze sistemele securizate ale Hezbollah.

Potrivit WSJ, Shukr trăia și lucra în aceeași clădire pentru a limita timpul petrecut afară. S-a ascuns după ce a ajutat la planificarea deturnării din 1985 a zborului TWA 847 de la Atena în Statele Unite.

„I-am auzit numele, dar nu l-am văzut niciodată”, a spus un vecin, potrivit WSJ. „Era ca o fantomă.”

Lovitura israeliană din 30 iulie l-a ucis pe Shukr, pe soția sa, alte două femei și doi copii. A venit ca răspuns la un atac mortal al Hezbollah cu rachetă asupra orașului nordic Majdal Shams, care a ucis 12 copii și adolescenți.

La câteva ore după ce Shukr a fost ucis, o explozie din Teheran l-a ucis pe șeful Hamas Ismail Haniyeh. Atât Hezbollah, cât și Iranul au promis că se vor răzbuna pe Israel, care nici nu a confirmat, nici nu a infirmat rolul său în explozia care l-a ucis pe Haniyeh.

Shukr a organizat un atac transfrontalier în 2006, în care opt soldați israelieni au fost uciși și doi răpiți, declanșând un război în Liban. În urma acelui conflict, se crede că Shukr a orchestrat extinderea arsenalului de rachete al grupării teroriste de la aproximativ 15.000 la aproximativ 150.000, făcându-l cel mai bine înarmat actor nonstatal din regiune.

Potrivit IDF, el a fost omul de referință al Hezbollah pentru introducerea ilegală, prin Siria, de componente iraniene care puteau face rachete ghidate din rachete nedirijate.

WSJ a remarcat că viața lui Shukr a fost atât de secretă, încât presa libaneză relatând despre moartea lui a arătat imagini cu un alt bărbat. O mare parte din mass-media din lume a făcut același lucru.

La începutul lui 2024, Shukr a apărut în public pentru doar câteva minute pentru a participa la înmormântarea nepotului său, care a fost ucis în lupta cu Israelul, a declarat un cunoscut pentru WSJ.

Shukr a fost căutat de SUA pentru orchestrarea bombardamentului care a ucis 241 de militari americani într-o cazarmă a marinei americane din Beirut în 1982, înainte ca Hezbollah să fie fondat oficial.

El a ajutat la organizarea șiiților pentru lupte de gherilă împotriva Israelului, care a invadat Libanul în 1982, ca răspuns la atacurile frecvente cu rachete asupra nordului Israelului.

La începutul aceluiași an, Shukr lucra pentru Direcția Generală a Securității, agenția de informații a Libanului. Shukr, pe atunci în vârstă de douăzeci de ani, a fost demis pentru că nu a împiedicat răpirea diplomaților iranieni pe care îi escorta de la granița cu Siria până la Beirut, potrivit lui Qassem Kassir, un analist politic libanez care îl cunoștea pe Shukr de aproximativ patru decenii.

Când Hezbollah a fost fondat oficial în 1985, Shukr a fost numit comandantul său militar. El a fost văzut ca un prieten apropiat al lui Hassan Nasrallah, care a fost numit liderul grupării teroriste după ce Israelul l-a asasinat pe predecesorul său în 1992.

Potrivit lui Kassir, Shukr a ajutat la planificarea deturnării zborului TWA din 14 iunie 1985, pentru care Hezbollah a negat responsabilitatea.

Avionul a zburat înainte și înapoi între Beirut și Alger timp de trei zile, până când Israelul a eliberat 700 de luptători șiiți, așa cum au cerut teroriștii. Shukr a devenit „o umbră” după acel moment.

Liderul Hezbollah era „o umbră”

După aceea, aparițiile publice ale lui Shukr au fost rare. Shukr a intervenit personal pentru a preveni violența dintre membrii Hezbollah și forțele de securitate libaneze în timpul protestelor din 1993 împotriva Acordurilor de la Oslo dintre Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei.

În 1996, în timpul unui pelerinaj la Mecca, Shukr a condus un grup mare de credincioși musulmani care cântau „Moarte pentru America” și „Moarte pentru Israel”.

Forțele conduse de Hezbollah au atacat comunitățile și posturile militare israeliene de-a lungul graniței cu Liban aproape zilnic începând cu 8 octombrie. Grupul spune că face acest lucru pentru a sprijini Gaza.

De teama atacurilor Hezbollah, Israelul a evacuat comunitățile de la granița de nord la scurt timp după aceea. 

Până acum, înfruntările de la granița de nord au dus la moartea a 26 de civili din partea israeliană, precum și la moartea a 18 soldați.

De partea cealaltă, Hezbollah susține că 412 membri au fost uciși de Israel în timpul confruntărilor, majoritatea în Liban, dar unii și în Siria. În Liban au fost uciși însă și zeci de civili.

Subiecte în articol: Hezbollah Israel Fuad Shukr Iran
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile