Antena 3 CNN Externe WSJ: Cum a fost aruncată în aer conducta Nord Stream. Un ordin dat de Zelenski a fost ignorat de Zalujnîi

WSJ: Cum a fost aruncată în aer conducta Nord Stream. Un ordin dat de Zelenski a fost ignorat de Zalujnîi

de Andreea Ştefan    |   

Gazoductul Nord Stream a fost aruncat în aer de o mică echipă de sabotaj ucraineană, în septembrie 2022, într-o operațiune care a fost inițial aprobată de Volodimir Zelenski și apoi anulată, dar care a continuat totuși, potrivit informațiilor publicate în Wall Street Journal şi citate de The Guardian.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean a negat afirmațiile.

Conducta, formată din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, transporta gaze naturale din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică. A fost avariată de explozii în septembrie 2022, la șapte luni după invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, ceea ce a scos-o din funcțiune și a agravat criza energetică din Europa.

Inițial, mulți au presupus că Rusia a fost de vină. Ulterior, alții au sugerat că CIA ar fi putut fi implicată. Anul trecut, New York Times a relatat că oficiali americani au primit informații care sugerează că un „grup pro-ucrainean” se află în spatele exploziilor, în timp ce luna trecută, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a calificat exploziile drept „un act de terorism desfășurat la indicația evidentă a americanilor”.

Potrivit WSJ, operațiunea de sabotaj a implicat o mică barcă cu vele și o echipă de șase persoane, o combinație de soldați ucraineni și civili cu experiență în domeniu. Operațiunea a utilizat fonduri private, dar a fost condusă de un general de armată în activitate, care a raportat comandantului suprem de atunci al Ucrainei, Valeri Zalujni. Potrivit surselor WSJ, Zelenski a aprobat planul, dar ulterior a dat înapoi după ce CIA a aflat despre el și a cerut Kievului să anuleze operațiunea.

Cu toate acestea, Zalujnîi a continuat misiunea, susține raportul.

Zalujnîi, în prezent ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, a declarat pentru WSJ că nu știa nimic despre operațiune și a calificat acuzațiile drept o „simplă provocare”.

Ucraina a negat întotdeauna implicarea în explozie, iar joi un purtător de cuvânt al lui Zelenski a acuzat din nou Rusia de efectuarea sabotajului. „Un astfel de act poate fi realizat doar cu resurse tehnice și financiare extinse ... și cine deținea toate acestea la momentul exploziei? Doar Rusia”, a declarat Mykhailo Podolyak pentru Reuters.

Alte agenții ucrainene au negat, de asemenea, implicarea guvernului. Un înalt funcționar din cadrul SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, a declarat pentru WSJ că Zelenski „nu a aprobat punerea în aplicare a unor astfel de acțiuni pe teritoriul unor țări terțe și nu a emis ordine relevante”.

Cu toate acestea, se pare că poliția și procurorii germani continuă ancheta care vizează acum înalți oficiali militari ucraineni și care s-ar putea dovedi stânjenitoare pentru Berlin, având în vedere că implică un aliat care lansează un act de sabotaj împotriva unei infrastructuri-cheie.

Miercuri s-a aflat că autoritățile germane au emis un mandat european de arestare pe numele unui bărbat identificat drept „Volodimir Z”, un instructor de scufundări care locuia în Polonia și care se presupune că s-a scufundat pe fundul mării pentru a plasa dispozitivele pe conductă.

Procurorii polonezi au confirmat că au primit un mandat european de arestare pentru un bărbat suspectat de implicare în atacul Nord Stream. „În cele din urmă, Volodimir Z nu a fost reținut, deoarece a părăsit teritoriul Poloniei la începutul lunii iulie a acestui an, trecând frontiera polono-ucraineană”, au afirmat procurorii într-o declarație.

Roderich Kiesewetter, membru al CDU, partid de opoziție, care face parte din comisia pentru afaceri externe a parlamentului german, a îndemnat la precauție cu privire la acuzațiile formulate în raportul WSJ. El a declarat la radioul german că există „interese intense” în „a lăsa toate indiciile să ducă înapoi la Ucraina”, avertizând că acest lucru ar putea fi „parte a dezinformării”.

El a declarat că există în continuare „o cantitate mare de neclarități” în jurul cazului și că nu se poate exclude faptul că aceasta a fost o operațiune „sub steag fals” - o încercare de a arunca vina asupra Ucrainei. Acesta a adăugat că conductele au fost distruse doar „după ce a fost ... clar că gazul nu va mai curge niciodată prin ele”.

 

Subiecte în articol: Volodimir Zelenski gazoduct Nord Stream
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile