Antena 3 CNN Externe WP: Rusia și Ucraina urmau să negocieze un armistițiu parțial cu medierea Qatarului. Totul s-a năruit după ofensiva Kievului în Kursk

WP: Rusia și Ucraina urmau să negocieze un armistițiu parțial cu medierea Qatarului. Totul s-a năruit după ofensiva Kievului în Kursk

Claudiu Ştefan
3 minute de citit Publicat la 18:13 18 Aug 2024 Modificat la 18:32 18 Aug 2024

Rusia și Ucraina se pregăteau de negocieri secrete menite să ducă la un armistițiu parțial, dar eforturile diplomatice, ce urmau să se deruleze prin intermediul Qatarului, au fost anulate de ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk.

Informația este publicată de cotidianul american The Washington Post. Această relatare a atras deja o dezmințire din partea Moscovei.

"Washington Post citează oficiali din domeniul securității, atât ucraineni și cât și ruși, care spun că ar fi urmat să se poarte negocieri indirecte, mediate de Qatar, cu privire la un acord de încetare a loviturilor asupra infrastructurii energetice din cele două țări.

Ar fi fost, potrivit sursei citate, un prim pas către o încetare parțială a focului, care ar fi putut oferi un răgaz celor două țări. Oficiali din Qatar s-au întâlnit deja, separat, cu reprezentanți din Rusia și din Ucraina, dar aceste demersuri au fost stopate brusc de incursiunea surprinzătoare a Ucrainei, care a început pe 6 august în regiunea Kursk din vestul Rusiei.

Unii dintre cei implicați în negocieri au sperat că acestea ar putea conduce la un acord mai cuprinzător, pentru a pune capăt, în cele din urmă, războiului.

Dar iată că planurile au fost date peste cap de această incursiune ucraineană ce intră în cea de-a treia săptămână, deja. Prin urmare, deocamdată scad șansele pentru o încetare, chiar și parțială, a focului între Rusia și Ucraina", a relatat Claudiu Ștefan, redactor știri externe, Antena 3 CNN.

Rusia dezminte informațiile publicate de Washington Post

Rusia a dezmințit, duminică, relatarea Washington Post, conform căreia ofensiva surpriză lansată de armata ucraineană în provincia rusă Kursk ar fi zădărnicit negocieri de pace indirecte între Moscova şi Kiev.

Conform respectivei relatări, Rusia şi Ucraina urmau să trimită, luna aceasta, delegații în Qatar pentru negocierea unui acord-cadru în care fiecare parte să se angajeze că va opri atacurile asupra infrastructurii energetice a celeilalte părți.

Rusia desfășoară cu regularitate raiduri aeriene cu drone şi rachete asupra sistemului ucrainean de electricitate, în timp ce Ucraina atacă cu drone rafinăriile şi depozitele de combustibil rusești, ca tactică de război asimetric, menită să perturbe armata inamică şi să compenseze pierderile teritoriale suferite pe frontul de est.

"Nimeni nu a anulat nimic, pentru nu era nimic de anulat", a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, despre relatarea din Washington Post.

"Nu au existat negocieri, nici directe şi nici indirecte între Rusia şi regimul de la Kiev asupra securității infrastructurilor civile critice", a precizat ea.

Zaharova a concluzionat că, în contextul ofensivei ucrainene declanșate în data de 6 august în regiunea rusă Kursk, "nu este nimic de discutat cu persoanele care fac astfel de lucruri".

Putin crede că obiectivul ofensivei Kievului în Kursk este de a maximiza poziția Ucrainei la eventuale negocieri de pace

Kremlinul, prin președintele Vladimir Putin, susține că, prin ofensiva din Kursk, Ucraina vrea să  aducă Rusia la masa negocierilor în termeni favorabili Kievului.

"Despre ce fel de negocieri se poate vorbi acum? Cu oameni care bombardează la întâmplare civili, care caută să creeze amenințări pentru instalațiile nucleare?", a spus Putin la o reuniune de criză a administrației sale.

Armata ucraineană ar fi ocupat, de la începutul incursiunii transfrontaliere din 6 august, 82 de așezări şi circa 1.150 de kilometri pătrați de teritoriu în provincia rusă Kursk. Ucrainenii îşi consolidează acolo pozițiile, în timp ce înaintează progresiv, "conform planului", a susținut președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Kievul a anunțat în ultimele zile distrugerea, cu rachete, a două poduri peste râul Seim în districtul Gluşovksi, în partea de vest a provinciei Kursk.

Trupele ruse aflate în acea zonă riscă astfel să fie încercuite dacă nu se retrag, dar o retragere ar permite armatei ucrainene să captureze o nouă porțiune semnificativă de teritoriu rusesc.

De partea sa, Rusia susține că trimite în continuare întăriri în Kursk și respinge atacurile armatei ucrainene.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole