Raportul Global al Inegalității, un document de 228 de pagini elaborat de membri ai grupului fondat de reputatul economist Thomas Piketty, arată că la cei mai bogați 10% ajung în prezent 52% din veniturile generate la nivel mondial.
Jumătatea săracă a lumii fructifică doar 8% din aceste venituri, precizează documentul.
Tendința de majorare a averilor celor deja foarte bogați se manifestă din deceniile trecute.
Cea mai accentuată creștere de avere consemnată vreodată
"Această creștere a fost exacerbată în timpul pandemiei de COVID. De fapt, anul 2020 a marcat cea mai accentuată creștere consemnată vreodată a ponderii globale a bogăției deținute de miliardari", se spune în raportul citat.
Din bogăția suplimentară acumulată din 1995 până în prezent, cei mai bogați 1% dintre cetățenii planetei au pus stăpânire pe o treime.
La cei mai săraci 50% dintre cetățeni au ajuns doar două procente din bogăția suplimentară generată în intervalul menționat.
"După 18 luni de COVID-19, lumea este și mai polarizată. În vreme ce averile miliardarilor au crescut cu mai bine de 3,6 trilioane (3.600 de miliarde) de euro, 100 de milioane de oameni au ajuns la pragul sărăciei extreme", a declarat Lucas Chancel, co-director al World Inequality Lab, din cadrul Facultății de Economie din Paris.
10% dintre pământeni stăpânesc peste trei sferturi din avuția lumii
Raportul citat de BBC prezintă următoarele concluzii:
- - un adult mediu a câștigat circa 16.700 euro în 2021 și deține o avere de circa 72.900 euro;
- - o persoană situată în primii 10% din topul global al veniturilor câștigă 87.200 euro anual;
- - o persoană din jumătatea săracă a clasamentului veniturilor câștigă circa 2.800 de euro pe an;
- - jumătatea săracă din clasamentul global al veniturilor deține doar 2% din bogăția globală;
- - cei mai bogați 10% oameni din lume dețin 76% din bogăția globală totală.
Raportul citat de BBC mai arată că cei mai bogați 52 de oameni din lume și-au văzut crescând averile cu 9,2% în ultimii 25 de ani, cu mult peste alte grupuri sociale mai puțin înstărite.
Din punct de vedere zonal, Europa este "cea mai egală" regiune. Aici, cei mai bogați 10% dintre cetățeni dețin 36% din veniturile generate.
Orientul Mijlociu și Africa de Nord sunt zonele cele mai "inegale", cei mai bogați 10% dintre rezidenți fiind stăpânii a 58% din venituri.
Pentru remedierea dezechilibrului, economiștii propun "o taxă progresivă modestă" pe averea multi-milionarilor lumii și măsuri mai dure împotriva evaziunii fiscale.