Antena 3 CNN Externe WhatsApp și Telegram au picat, în Rusia. Aplicațiile de mesagerie ar fi fost lovite de o pană masivă cauzată de un „atac informatic”

WhatsApp și Telegram au picat, în Rusia. Aplicațiile de mesagerie ar fi fost lovite de o pană masivă cauzată de un „atac informatic”

de Mia Lungu    |   

O "pană masivă" a lovit timp de o oră, miercuri, aplicațiile de mesagerie Telegram şi WhatsApp în Rusia, a anunţat agenţia rusă pentru supravegherea telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, potrivit căreia un "atac informatic" s-a aflat la originea acestui rar "incident", informează AFP, potrivit Agerpres.

"Începând cu ora (locală) 14:00, centrul de control şi de supraveghere a reţelei publice de comunicaţii a înregistrat o pană masivă în funcţionarea mesageriilor Telegram şi WhatsApp", a anunţat Roskomnadzor într-un scurt comunicat.

Câteva minute mai târziu, Roskomnadzor a anunţat că aceste perturbări au fost cauzate de "un atac DDoS împotriva operatorilor ruşi de telecomunicaţii".

Atacurile DDoS, de tip "refuz al serviciului", sunt o metodă relativ simplă ce constă în a bloca un sistem copleşindu-l cu solicitări.

"La ora 15:00 (12:00 GMT), atacul a fost respins şi serviciile funcţionează normal", a afirmat în al doilea comunicat Roskomnadzor, care nu a identificat autorul acestui atac cibernetic.

Un astfel de incident informatic este rar în Rusia.

De la începutul asaltului său împotriva Ucrainei, în februarie 2022, Kremlinul şi-a întărit în mod considerabil controlul asupra sectorului digital, puternic afectat de sancţiunile occidentale.

De asemenea, puterea rusă şi-a accentuat controlul asupra internetului, interzicând o serie de site-uri şi reţele sociale occidentale, unde detractorii Kremlinului se puteau exprima liber, precum Facebook, Instagram şi X.

Aceste resurse rămân cu toate acestea accesibile din Rusia, prin utilizarea unei reţele private virtuale (VPN).

YouTube nu a fost niciodată blocat, însă zvonuri privind interzicerea lui apar în mod regulat, cu atât mai mult cu cât din martie 2022, Roskomnadzor acuzase YouTube şi Google, proprietara platformei, de activităţi "teroriste".

Din februarie 2022, Kievul a fost la rândul său vizat de mai multe ori de atacuri cibernetice de amploare, în special împotriva site-urilor sale guvernamentale. Autorităţile afirmă regulat că au dovezi privind implicarea Moscovei, care neagă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile