Construit în anul 1912 şi denumit la timpul respectiv Palace, hotelul Cişmigiu a fost prima clădire construită pe Bulevardul Regina Elisabeta. Accidentul de la începutul anilor ’90, în care şi-a pierdut viaţa o studentă basarabeancă, l-a inspirat pe actorul Cristi Iacob să scrie versurile melodiei „Hotel Cişmigiu“, cântată de Vama Veche.
Hotelul Cişmigiu, care a reprezentat mult timp unul dintre simbolurile Capitalei, a fost prima clădire construită pe Bulevardul Regina Elisabeta. Hotelul, proiectat de renumitul arhitect aromân care a studiat la Paris, Nicolae Nacu Pissiota, a aparţinut familiei acestuia până în 1948, când a fost naţionalizat de comunişti.
Cu o capacitate de circa 200 de camere, „Cişmigiu“ a fost considerat în anii ’20 unul dintre cele mai mari hoteluri din Capitală, fiind clasificat la categoria a doua. Cele mai multe delegaţii care ajungeau în Capitală îl alegeau datorită poziţiei bune pe care o ocupa în centrul oraşului. Pereţii camerelor erau decoraţi cu foiţe de aur, iar intrarea în recepţia hotelului se făcea printr-o uşă rotativă de lemn.
În timpul Primului Razboi Mondial, după ocuparea Bucureştiului de către armata germane, Comandamentul Militar Imperial German se instalează în sediul Primariei Capitalei de pe bulevardul Elisabeta, în imediata apropiere a hotelului Palace.
Înainte de Revoluţie bucureştenii cunoşteau acest loc pentru cârciuma de jos, Gambrinus, unde se bea bere la metru şi mânca mici.
Continuarea, pe turismistoric.ro.