Liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, a declarat că gruparea militantă palestiniană are avantajul asupra Israelului în războiul din Gaza, potrivit unui raport al Wall Street Journal (WJS) care citează mesaje private pe care publicație susține că le-a obținut, potrivit CNN.
„Îi avem pe israelieni exact acolo unde vrem noi”, a declarat recent Sinwar conducerii politice a Hamas în Qatar, potrivit unuia dintre mesaje, a relatat luni WSJ. Data mesajului nu este clară, dar sugerează că Sinwar face presiuni pentru ca războiul să continue.
WSJ a declarat că a analizat zeci de mesaje trimise negociatorilor pentru încetarea focului, de către Sinwar, care se ascunde de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului ce a declanșat un război devastator în Gaza, ucigând peste 37.000 de persoane în enclavă, potrivit autorităților sanitare din Gaza, și lăsând o mare parte din fâșie distrusă.
WSJ a relatat că, într-un mesaj, Sinwar a spus că morții civili în conflictele anterioare au fost „sacrificii necesare”, citând războaiele din trecut legate de independență în locuri precum Algeria.
În timp ce Israelul se pregătea să intre în Rafah, înainte de luna musulmană a Ramadanului din februarie, WSJ a declarat că Sinwar i-a îndemnat pe liderii politici ai Hamas să facă presiuni pentru a pune capăt permanent războiului.
„Călătoria Israelului în Rafah nu va fi o plimbare în parc”, ar fi spus Sinwar, într-un mesaj adresat conducerii politice a Hamas.
CNN nu a văzut mesajele citate de WSJ și nu este în măsură să confirme autenticitatea comunicărilor.
Comentând raportul WSJ, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat pe X: „Sinwar profită de pe urma deceselor civililor din Gaza, numindu-le 'sacrificii necesare' pentru a urgenta presiunea internațională asupra eforturilor Israelului de a elimina organizația sa teroristă”.
Mediatorii așteaptă un răspuns al Hamas la o propunere israeliană prezentată luna trecută de președintele Joe Biden, care vizează eliberarea ostaticilor din Gaza și punerea în aplicare a unui armistițiu în această zonă.
În timp ce SUA îi îndeamnă pe cei care au influență asupra Hamas să facă presiuni asupra grupului pentru a accepta acordul, secretarul de stat american Antony Blinken a precizat, de asemenea, că SUA consideră că liderul grupului, Sinwar, este cel care ia decizia finală.
„Cred că există acolo cei care au influențat, dar influența este una, dar influențarea este una, obținerea efectivă a unei decizii este altceva. Nu cred că altcineva, în afară de liderii Hamas din Gaza, poate lua decizii”, a declarat Blinken, adăugând că „asta este ceea ce așteptăm”.
Liderul Hamas, despre atacul din 7 octombrie asupra Isarelului: „Lucrurile au scăpat de sub control”
În primele mesaje adresate negociatorilor pentru încetarea focului, Sinwar părea „surprins” de brutalitatea atacului din 7 octombrie asupra Israelului.
„Lucrurile au scăpat de sub control”, a declarat Sinwar într-unul dintre mesajele sale, potrivit WSJ, adăugând că se referea „la bandele care iau ca ostatici femei și copii civili”.
„Oamenii au fost prinși în asta, iar acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple”, a spus Sinwar, potrivit WSJ.
Cel desemnat de SUA ca fiind terorist și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea după ce nu a fost consultat pentru o întâlnire a liderilor politici ai Hamas cu alte facțiuni palestiniene, numind întâlnirea „rușinoasă și scandaloasă”.
„Atâta timp cât luptătorii sunt încă în picioare și nu am pierdut războiul, astfel de contacte ar trebui să înceteze imediat”, a spus el, adăugând că „avem capacitățile de a continua să luptăm luni de zile”.
De asemenea, el a comparat războiul din Gaza cu o bătălie din secolul al VII-lea din Karbala, Irak, un moment monumental în istoria islamică în care a fost ucis nepotul profetului Mahomed.
„Trebuie să mergem înainte pe aceeași cale pe care am început”, ar fi scris Sinwar. „Sau să fie un nou Karbala”.
Comentariile sale au apărut în contextul în care 14 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea rezoluției redactate luni de SUA, doar Rusia abținându-se - fiind pentru prima dată când Consiliul a aprobat un astfel de plan de încheiere a războiului. Israelul nu este membru al Consiliului de Securitate al ONU și, prin urmare, nu a votat.