Grímsvötn este un vulcan deosebit, care se află în mare parte sub gheță, iar singura bucată permanent vizibilă este o creastă veche în latura de Sud a vulcanului, aflată la marginea unui crater.
Cele mai recente erupții au avut loc sub gheață, chiar în această parte a vulcanului.
O altă particularitate este căldura generată de vulcan, care ajunge la temperaturi extraordinar de mari, topind astfel gheața și producând un lac subglaciar, adânc de 100 de mertri, în care ajunge gheața care ulterior se topește, ridicând astfel nivelul apei.
Vulcanul Grímsvötn este cel mai activ din Islanda, iar în ultimii 800 de ani a erupt de peste 65 de ori, cu o perioadă de timp dintre erupții care variază destul de mult, de la doar 4 ani, până la 200 de ani pentru erupțiile mai mari.
Semnele activității vulcanice
Oamenii de știință au detectat frecvențe de erupție, care idică o activitate vulcanică crescută. Aceștia au monitorizat cu atenție activitatea vulcanului Grímsvötn încă din 2011, de la ultima erupție puternică.
Confrom datelor adunate din ultimii ani, vulcanul ar urma să erupă cât de curând, cu toate că este aproape imposibil de stabilit o zi exactă.
Căldura generată în ultima perioadă a topit din ce în ce mai multă gheță iar cutremurele din jur au devenit mult mai dese. În urma acestor semne clare, autoritățiile au ridicat gradul de amenințare a vulcanului, scrie theconversation.