Antena 3 CNN Externe Mapamond Vrei să te muți în Suedia? Un orășel din Laponia plătește familiile cu copii ca să se mute acolo

Vrei să te muți în Suedia? Un orășel din Laponia plătește familiile cu copii ca să se mute acolo

de Georgiana Marina    |   

Un orășel din nordul Suediei oferă bani familiilor care decid să se mute acolo. Glommersträsk din Laponia este un paradis pentru iubitorii de natură și pasionații de sporturi în aer liber, dar populația a scăzut în ultimele decenii, așa că autoritățile locale încearcă să aplice o metodă care funcționează în alte țări europene precum Spania și Italia, scrie Euronews.

Localitatea din Laponia va plăti familiilor aproape 900 de euro pentru a se muta acolo.

În 1950, Glommersträsk avea aproximativ 1.000 de locuitori. Acum, acolo locuiesc doar 200 de oameni. Doar 23 sunt copii.

Potrivit legilor locale, școala se închide dacă sunt mai puțin de 25 de copii. Elevii vor fi mutați la cea mai apropiată școală din Arvidsjaur, la aproximativ 40 de kilometri distanță. 

Liceul din Glommersträsk s-a închis în 2009, după ce numărul studenților a scăzut la doar 18 în 2007. 

Cine e eligibil pentru proiectul din Laponia?

Acum, o organizație locală luptă pentru a salva școala primară și a repopula orașul apelând la stimulente financiare.

Glommersbygdens Framtid, care se traduce prin „Viitorul Glommersbygden” și se referă la zona locală, oferă primelor cinci familii care se mută acolo 10.000 de coroane (aproximativ 875 de euro) în numerar.

Pentru a fi eligibile, familiile trebuie să aibă copii care au vârsta de școală primară - între 6 și 15 ani. Grupul Glommersbygdens Framtid spune că va ajuta familiile să găsească locuințe și loc de muncă.

Cetățenii din afara UE pot aplica, dar trebuie să obțină mai întâi un permis de ședere suedez.

De ce ar trebui să te muți la Glommersträsk?

Glommersträsk este înconjurat de natură sălbatică, dar are și câteva facilități. Centrul tehnologic Skellefteå este la aproximativ o oră de mers cu mașina. Liceul din Arvidsjaur este la o jumătate de oră distanță, în timp ce în Luleå, un oraș de coastă cu muzeu și plaje, se poate ajunge în două ore. 

Toate trei au aeroporturi mici, cu conexiuni cu alte țări europene, inclusiv Germania și Franța. 

Într-un interviu pentru ziarul suedez Dagens Nyheter (DN), un purtător de cuvânt al Glommersbygdens Framtid a descris Glommersträsk drept „un spațiu sigur în care copiii tăi pot crește într-o comunitate drăguță”, adăugând că schema financiară este „șansa vieții”.

Potrivit organizației, o familie a aplicat deja la acest proiect iar alta tocmai s-a mutat în oraș cu copii care vor urma școala primară. „Ținem pumnii să mai fie și altele”, au spus membrii organizației.

 

Subiecte în articol: Suedia Laponia familii şcoală
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile