Aceasta presupune prelucrarea mostrelor prelevate de la pacienți și furnizarea unor rezultate specifice, în funcție de analizele dorite.
Citește acest articol și află mai multe despre cunoștințele necesare pentru a lucra în laborator și aparatura specifică. Obține informații despre modul în care este recomandat să utilizezi abilitățile de comunicare, pentru a transforma munca în laborator într-o adevărată plăcere.
Studii
Ca să aplici pentru un job într-un laborator de analize, este necesar a urma studii superioare în domeniu. În cadrul interviului, angajatorii vor cere informații despre facultatea absolvită. Dacă ești în căutarea unui job în acest domeniu, se recomandă înscrierea în cadrul unei instituții care oferă următoarele programe de studii:
- biologie;
- chimie;
- biochimie;
- medicină de laborator.
În cadrul acestor programe de licență, vei dobândi abilități specifice de a lucra în cadrul unui laborator. Astfel, poți învăța:
- tipurile de reactivi;
- modul de prelucrare a probelor;
- tipurile de instrumente de laborator.
Competențe tehnice și practice
În funcție de specificul fiecărui laborator de analize, este indicat ca personalul să aibă aptitudini în efectuarea unor sarcini precum analizele:
- microbiologice;
- biochimice;
- genetice.
Interpretarea rezultatelor și prezentarea acestora sunt abilități pe care ți le poți însuși pe parcursul studiilor. De asemenea, poți aplica pentru înscrierea la programe de voluntariat sau de specializare, pentru a aprofunda tehnicile și informațiile specifice acestui domeniu.
Experiența
Unul dintre atuurile unui candidat pentru un post într-un laborator de analize este experiența. Aceasta poate fi dobândită în timpul studiilor, prin participarea la ore și laboratoare.
Pentru consolida tehnica de lucru în laborator, este indicat să participi la:
- workshop-uri;
- conferințe;
- voluntariate;
- programe de formare.
Abilități de comunicare
Munca în laboratorul de analize se bazează pe coordonarea modului de a lucra și de a gândi între toți membrii echipei. Poți aplica pentru un job în acest domeniu, dacă ești o persoană:
- tehnică;
- dornică de cunoaștere;
- organizată;
- căreia îi place lucrul în echipă.
În timpul manevrării probelor și al efectuării diferitelor teste, pot apărea cazuri noi, neprevăzute. Acestea îți testează capacitatea de a reacționa și de a gândi în situații limită. De asemenea, este important să te consulți și cu partenerii de laborator.
Aparatură
Înainte de a aplica pentru un post într-un laborator de analize, este important să verifici care este domeniul de activitate al acestuia. De asemenea, este indicat să afli mai multe informații despre echipamentul pus la dispoziție.
Printre cele mai frecvente aparate folosite într-un laborator se regăsesc:
- cromatografe;
- spectrofotometre;
- analizoare de elemente (sulf, azot, carbon);
- microscoape;
- incubatoare;
- pH-metre;
- aparatura de PCR (reacție de polimerizare în lanț);
- etuve de laborator;
- centrifuge;
- analizoare de formă și dimensiune a particulelor;
- hote chimice.
Echipamentul de protecție
Înainte de a începe lucrul, este important să cunoști regulile de lucru în laborator și modul de utilizare a echipamentelor de protecție. Este important ca liderul echipei să instruiască fiecare membru și să ofere informații despre normele de protecție a muncii.
Printre echipamentele de protecție pe care le pune la dispoziție laboratorul de analize, se regăsesc:
- ochelari de protecție;
- mănuși;
- halate.
Laboratorul de analize este un job antrenant, care îți testează atât capacitățile de organizare și concentrare cât și pe cele de comunicare cu echipa. Înainte de a aplica pentru un astfel de loc de muncă, este indicat să urmezi unul dintre programele de studiu dedicate acestui domeniu. Astfel, vei aprofunda tehnicile și modul de lucru specifice laboratorului de analize. Pentru a-ți rafina tehnica de lucru și pentru a afla mai multe informații, este indicat să participi la workshop-uri și voluntariate dedicate acestui domeniu.