Dosarele pentru primirea voucherelor pentru energie se pot depune de luni la ora 12:00, pentru ca locuitorii din acest sector să primească între 1.000 și 3.000 lei.
Banii sunt pentru decontarea facturilor la energie sau a dispozitivelor de încălzire.
A trecut aproape un an de la promovarea acestui proiect promovat de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.
"Consiliul a votat demult acest proiect. Mai mult decât atât, l-am și modificat având ca principiu să dăm mai mulți bani către cei mai în nevoie și mai puțini bani către cei care sunt bine din punct de vedere economic.
Vouchere de energie în funcţie de venit, amendamentul PSD
Este cunoscut faptul că sectorul 1 are și foarte mulți cetățeni cu o situație financiară care nu le creează probleme.
Adică diferența aceasta dintre proiectul inițial de 1.000 lei, cum a spus doamna Armand să dăm la toată lumea, este amendamentul PSD.
Într-adevăr, proiectul a trecut demult, oamenii aveau nevoie mai mult iarna de aceste vouchere, când facturile sunt întotdeauna mai mari", a declarat Florin Manole, președintele PSD Sector 1, luni, la Antena 3 CNN.
La aproape un an de la promovarea proiectului de măsuri anticriză, locuitorii sectorului 1 pot depune de astăzi dosarul de decontare pentru sumele acordate.
Pentru fiecare gospodărie, se pot acorda între 1000 și 3000 de lei în funcție de venitul pe cap de familie.
Inițial, Clotilde Armand intenționa să acorde 1.000 de lei pentru fiecare cetățean al sectorului 1, sub formă de vouchere anti-criză energetică.
Potrivit primarului USR, banii provin din economii la plata salubrizării către Romprest, bani despre care city-managerul spunea că nu au existat până acum și din acest motiv nu a putut fi derulat la timp.
Câţi bani primesc pe voucherele de energie românii din Sectorul 1
Consiliul a votat o hotărâre prin care cetățenii primesc sprijin diferențiat de la primărie. Mai exact, se va acorda per gospodărie, decont, în limita sumei de:
- 3.000 lei pentru gospodăriile în care venitul mediu per familie e mai mic decât cel minim
- 2.000 lei pentru gospodăriile în care venitul mediu per familie e mai mic decât salariul mediu
- 1.000 lei pentru toate celelalte gospodării
Dosarul de decont trebuie să cuprindă cererile-tip, dar și facturile pe care oamenii le doresc a fi decontate de către primărie până pe data de 30 iunie, ca mai apoi să înceapă decontarea.
Ce acte trebuie depuse la primărie pentru voucherele de energie
Pentru a beneficia de stimulentele financiare, cetățenii Sectorului 1 trebuie să se înscrie în program până în data de 30 iunie 2023, fie în aplicația Primăriei Sectorului 1 https://ticheteanticriza.primarias1.ro/, fie să transmită pe e-mail la adresa ticheteanticriza@primarias1.ro sau să depună la centrele menționate o cerere de decontare directă tip care poate fi descărcată de pe site-ul primăriei și care trebuie completată și semnată în mod corespunzător, însoțită de următoarele documente:
- declarația pe proprie răspundere, completată și semnată în mod corespunzător;
- buletinul/documentul asimilat/actul de identitate, în condițiile prevăzute de art. 12 din Regulament;
- adeverințe de salariu pentru toți membrii salariați ai gospodăriei, după caz, talonul de pensie pentru toți membrii pensionari ai gospodăriei;
- declarația unică pentru anul 2022 (în cazul veniturilor din activități independente și veniturilor din chirii sau închiriere de bunuri obținute la nivel de gospodărie);
- documentele fiscale justificative pot fi: bonuri fiscale și facturi fiscale emise în perioada 25 noiembrie 2022 – 30 iunie 2023;
- în situația în care cererea de decontare directă se va depune, de către Beneficiar, pentru bunuri electrocasnice de clasă energetică superioară achiziționate, vor fi depuse/transmise și copii ale etichetelor energetice, pentru fiecare bun achiziționat.