Antena 3 CNN Actualitate Vortexul polar format în stratosferă slăbeşte. De ce înseamnă asta că vom avea o iarnă geroasă şi cu multă zăpadă

Vortexul polar format în stratosferă slăbeşte. De ce înseamnă asta că vom avea o iarnă geroasă şi cu multă zăpadă

de Claudia Popovici    |   

Studiile recente arată că acoperirea extinsă de zăpadă în luna octombrie în emisfera nordică joacă un rol crucial în determinarea tiparelor meteo din iarnă, afectând în mod indirect vortexul polar. Acest fenomen complex are un impact pe termen lung asupra vremii din Statele Unite, Canada și Europa, aducând ierni mai reci și cu mai multă zăpadă, spun specialiştii de la Severe Weather Europe

Vortexul polar este un ciclon de aer rece care se formează deasupra Polului Nord, întinzându-se de la suprafața Pământului până în stratosferă. În timpul iernii, acesta joacă un rol esențial în circulația aerului rece.

Când vortexul este puternic, aerul rece rămâne în regiunile polare, protejând zonele mai temperate. Însă, când vortexul slăbește, aerul rece scapă spre sud, ducând la ierni mai severe în Europa și America de Nord.

„Un vortex polar puternic înseamnă o circulație polară stabilă, care menține aerul rece în regiunile arctice. Un vortex polar slab poate duce la pătrunderea aerului rece în regiunile temperate, cum ar fi Statele Unite și Europa”, explică cercetătorii.

[GAL layout="3"]

Rolul zăpezii din luna octombrie

Zăpada acumulată în luna octombrie, în special în Siberia, are un efect direct asupra comportamentului vortexului polar. Mai multe studii au arătat că o acoperire extinsă de zăpadă în această perioadă slăbește vortexul în iarnă. Acest lucru permite aerului rece să coboare mai ușor spre latitudinile mai joase.

„În anii cu o acoperire mai mare de zăpadă în octombrie, vortexul polar a fost mai slab, ceea ce a dus la ierni mai reci în regiunile temperate”, conform datelor meteorologice.

Date din trecut și prognoze pentru 2024-2025

Anii cu cele mai mari extinderi de zăpadă în octombrie au fost 1968, 1976, 2002, 2014, 2016. În acești ani, iernile au fost caracterizate de presiune ridicată în regiunile polare și aer rece extins în SUA și Europa. În acest sezon, datele preliminare arată că pentru 2024/2025, Siberia a înregistrat deja o acoperire extinsă de zăpadă, care continuă să crească.

Aceste semnale indică o probabilitate mai mare ca vortexul polar să fie mai slab, crescând șansele de ierni reci și perturbări meteorologice în emisfera nordică.

Ce arată modelele meteorologice în sezonul rece 2024 - 2025

În funcție de cât de mult se va extinde zăpada în octombrie, sezonul 2024/2025 ar putea aduce ierni mai reci și ninsori abundente în Statele Unite și Europa. Modelele meteorologice arată deja că vortexul polar are o tendință de slăbire, iar un eventual „Sudden Stratospheric Warming” (SSW) ar putea provoca un colaps al vortexului, ceea ce duce la temperaturi extrem de scăzute și furtuni de zăpadă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile