Mai mult de 50% dintre femeile care dezvoltă o formă de depresie postnatală nu se prezintă la medic și nu primesc tratament de specialitate.
Femeile se așteaptă ca după ce nasc, lucrurile să decurgă frumos, lin și calm și să simtă din prima un atașament față de copilul lor.
Doar că uneori lucrurile nu merg chiar așa, iar schimbările uriașe hormonale, plus adaptarea la o nouă viață pot să aducă și depresie.
Un tip special de depresie, depresia postnatală, uneori extrem de periculoasă și tot uneori cu un sfârșit tragic.
Depresia postnatală afectează oficial una din opt femei, dar probabil cifrele sunt mult mai mari. Stigma asociată afecțiunilor psihice este cel mai important obstacol în solicitarea ajutorului medical, dar și lipsa informațiilor.
Povestea Oanei Dascălu, nu a adus tristețe, ci mai degrabă furie
"Inițial am crezut, ca multe alte mame, că sunt doar obosită, sunt mai iritată, sunt mai furioasă, sunt mai irascibilă
Era o furie de necontrolat acolo, o furie destul de mare, care m-a speriat și pe mine. Nu neapărat transformată în agresivitate. Am crezut că e o problemă cu mine. Inițial nu mi-am dat seama că este de la depresie, însă tot în terapie am aflat", a spus Oana Dascălu.
Furia mamelor există, deși se vorbește încă destul de puțin despre ea, iar recent a început să fie studiată științific. Nu e un diagnostic psihologic, poate să difere de la caz la caz, dar femeile care au experimentat-o spun că o pot recunoaște.
"O furie destul de viscerală. Îmi venea să sparg lucruri. Cred că a fost foarte mult îndreptată către partenerul meu. Către copil nu. Culmea! Nu a fost genul de depresie în care să simt că mă deranjează copilul", a mai precizat Oana.
Simptomele Oanei s-au ameliorat în câteva luni
În cazul Feliciei Simion însă lucrurile au fost mult mai complicate. Depresia ei a durat ani de zile, a fost o depresie cu elemente psihotice, în care simțea că pierde contactul cu realitatea. A avut nevoie și de terapie și de tratament psihiatric să fie mai bine.
"Au existat mai multe semnale conform cărora "ceva nu era în regulă", chiar și la câteva săptămâni de la nașterea fetiței mele.
Îmi aduc aminte că totul a început cu atacuri de panică, insomnie, gânduri intruzive, anxietate extremă. Cred că o depresie pe care o trăisem anterior, în urmă cu câțiva ani, a contribuit la declanșarea depresiei post-natale, însă nu am nicio certitudine legată de "de ce" – de ce am trecut prin asta, care au fost cauzele concrete.
Depresia post-natală a survenit brusc și feroce în viața mea. Și a rămas timp de doi ani de zile", a spus Felicia Simion.
Cel mai important pentru mame este să ceară ajutor
Starea de epuizare cu care se confruntă poate avea consecințe dramatice. Și pe Felicia și pe Oana le-au sprijinit familiile lor, partenerii.
Așa au reușit să depășească perioadele dificile. De altfel problema ruperii legăturilor dintre oameni e considerată de specialiști una dintre posibilele cauze ale creșterii numărului cazurilor de depresie.
"Sunt o mulțime de oameni care par a fi complet izolați și își petrec viața uitându-se la un ecran: un ecran de televizor, un ecran de calculator, când sunt la serviciu, când sunt acasă și nu formează o legătură nici măcar cu oamenii din propria lor casă", a spus Andrew Solomon, scriitor.
"La ce bun să tratezi corect depresie, dacă la ieșitul de pe ușa psihiatrului, omul se întâlnește din nou cu provocările pe care le are și cu stigma de a fi considerat – n-am să mai zic de data asta "nebun", dar de a fi considerat, pe undeva, periculos", a spus Gabriel Diaconu, psihiatru.
Așa se explică poate și faptul că depresia post natală e mai frecventă în țările dezvoltate.
Incidența afecțiunii ajung în aceste țări la aproape 20% potrivit datelor de la Organizația Mondială a Sănătății.
Campania “3.2.1 Vorbește despre tine” care a debutat luni la Antena 3 CNN încearcă să facă primul pas către un demers național necesar: să corecteze felul în care depresia și burnout-ul sunt privite și tratate în țara noastră. Campania a pus cap la cap toate aceste date, dar a adunat și mărturii tulburătoare ale unor oameni care au trecut si trec prin această afecțiune gravă. Unii dintre ei sunt persoane publice care au vorbit pentru prima dată în fața camerei despre problemele lor. Au făcut-o în fata Mariei Coman, care, în premieră în media din România, a jucat pentru această campanie două roluri: cel de jurnalist - așa cum o cunoașteți, precum și de psiholog clinician - a doua ei meserie.
Dacă vrei să ne spui povestea ta, scrie-ne pe vorbestedespretine@antena3.ro.