Antena 3 CNN Be EU Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, în plenul Parlamentului European: ”Vrem o Polonie puternică, într-o Europă unită”

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, în plenul Parlamentului European: ”Vrem o Polonie puternică, într-o Europă unită”

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 12:42 19 Oct 2021 Modificat la 13:29 19 Oct 2021

Parlamentul European dezbate, marți dimineața, cazul Poloniei și derapajele de la valorile UE, după recenta decizie prin care Tribunalul Constituţional polonez a contestat întâietatea dreptului european în faţa celui naţional.

Într-un discurs rostit în Parlamentul European, care a organizat o dezbatere privind situația statului de drept în Polonia și supremația dreptului european, von der Leyen a amintit de mișcarea Solidaritatea, ai cărei membri au fost închiși de regimul comunist ”pentru că și-au apărat drepturile”, dar și de personalitățile poloneze care au ”schimbat istoria europeană pentru totdeauna”: Papa Ioan Paul al II-lea, Lech Wałęsa, Lech Kaczyński.

Președinta Comisiei Europene,  a cerut Poloniei ”să explice cum intenționează să protejeze banii contribuabililor europeni”

”Nu voi permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol”

”La momentul aderării la UE, polonezii și-au pus încrederea în Uniunea Europeană. Ei se așteptau ca UE să le apere drepturile. Și pe bună dreptate. Comisia este gardianul tratatului. Este de datoria Comisiei mele să protejeze drepturile cetățenilor UE, indiferent unde trăiesc în Uniunea noastră. Statul de drept este liantul care ține împreună Uniunea noastră.

Este fundamentul unității noastre. Este esențial pentru protecția valorilor pe care se bazează Uniunea noastră: libertate, democrație, egalitate și respectarea drepturilor omului. Toate cele 27 de state membre au semnat acest lucru ca parte a acestei Uniuni, ca țări suverane și popoare libere”, a transmis Ursula von der Leyen.

Von der Leyen a avertizat că executivul comunitar are la dipoziție mai multe instrumente pentru a sancționa Polonia de la derapajele anti-europene, printre care respingerea planului de redresare sau mecanismul de condiționare a fondurilor UE de respectarea statului de drept.

”În următorii ani vom investi 2100 de miliarde de euro prin bugetul multianual al UE și prin programul de redresare NextGenerationEU. Aceștia sunt banii contribuabililor europeni. Și dacă Uniunea noastră investește mai mult ca niciodată pentru redresarea colectivă, trebuie să protejăm bugetul Uniunii împotriva încălcărilor statului de drept”, a avertizat von der Leyen.

Această situație este una care poate fi și trebuie rezolvată

”Ne dorim o Polonie puternică într-o Europă unită. Vrem ca Polonia să se afle în centrul dezbaterilor noastre pentru construirea unui viitor comun. Polonia are o miză în Europa. Împreună, putem construi o Europă puternică și încrezătoare într-o lume în care alte mari puteri devin din ce în ce mai revendicative. Europa a beneficiat de experiența unică a Poloniei. Fără poporul polonez, călătoria noastră europeană ar fi fost foarte diferită”, a conchis Ursula von der Leyen.

Morawiecki, care a luat cuvântul după președintă a declarat că ”este inacceptabil să vorbiți despre penalizări economice... nu voi permite politicienilor UE să șantajeze Polonia”.

Bruxellesul a iniţiat deja procedura prevăzută de Articolul 7 al Tratatului împotriva Poloniei pentru încălcarea valorilor UE.

Acest lucru înseamnă că Polonia și-ar putea pierde dreptul la vot în cadrul Consiliului UE.

 

 

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole