Antena 3 CNN International News Voluntarii Jocurilor Olimpice de la Tokyo nu au fost vaccinaţi. Aceştia se tem de contractarea virusului în timpul competiţiilor

Voluntarii Jocurilor Olimpice de la Tokyo nu au fost vaccinaţi. Aceştia se tem de contractarea virusului în timpul competiţiilor

Alexandru Negrici
6 minute de citit Publicat la 10:03 16 Iun 2021 Modificat la 10:03 16 Iun 2021

Când Jocurile Olimpice de la Tokyo au lansat un apel pentru voluntari, Nima Esnaashari s-a înscris împreună cu alte mii de persoane din Japonia, fiind dornic de a absorbi atmosfera celui mai mare eveniment sportiv din lume.

Dar cu cât Jocurile se apropie, acesta devine cu atât mai îngrijorat cu privire la riscul de a contracta virusul Covid-19. La fel ca majoritatea populației japoneze, el nu a fost vaccinat și nu știe dacă va primi o doză înainte ca Jocurile Olimpice (organizate cu întârziere) să înceapă pe 23 iulie.

„Ador olimpiadele, dar nu vreau să îmbolnăvesc de corona”, a spus Esnaashari, profesor de limbă din prefectura Hyogo. "Este minunat să faci parte din ceva mai mare decât tine, dar există un factor de risc, iar în prezent acesta este foarte mare."

Japonia luptă împotriva unui al patrulea val de Covid-19 și, deși virusul nu se răspândește la fel de repede ca în luna mai, în fiecare zi sunt raportate aproximativ 2.000 de cazuri noi. La doar câteva săptămâni distanță de Jocurile Olimpice, mai puțin de 10% din populația Japoniei a primit cel puțin o doză.

Taro Kono, ministrul japonez al vaccinurilor, a declarat marți că 800.000 de doze sunt administrate zilnic, iar țara ar trebui să ajungă la 1 milion de doze pe zi până la sfârșitul lunii iunie. Cu toate acestea, în acest ritm, mai puțin de 20% din populația Japoniei ar fi complet vaccinată până la începerea Jocurilor.

Organizatorii Jocurilor intenționează să vaccineze 18.000 de muncitori olimpici, inclusiv arbitrii, personal, testeri de dopaj și câțiva voluntari. Dar cu aproximativ 70.000 de voluntari înscriși, organizatorilor le este foarte greu să facă față. În acest moment nu este clar câți dintre voluntari vor primi o doză.

Dintre cei 80.000 de oameni care s-au înscris pentru a ajuta la Jocuri, cel puțin 10.000 au renunțat, mai ales din cauza pandemiei. Esnaashari nu este încă sigur dacă va abanona, la rândul lui.

„Dacă ar fi să merg fără să fiu vaccinat, m-aș gândi mereu- o să iau corona astăzi sau o să se întâmple mâine?”, a mai declarat Nima Esnaashari, voluntar la Jocurile Olimpice.

Voluntarii spun că li s-a oferit puțină protecție împotriva Covid-19 dincolo de măști de pânză, dezinfectant pentru mâini și broșuri care îi instruiesc să-i țină pe ceilalți la o distanță sigură de 2 metri. Site-ul olimpiadei încurajează voluntarii să călătorească cu transportul public între locuință și eveniment.

Medicii avertizează cu privire la riscurile ca prea mulți oameni nevaccinați să tranziteze satul olimpic. Aceștia se tem că Jocurile Olimpice ar putea împinge sistemul medical, deja suprasolicitat al Japoniei, la un impas.

Voluntarii sunt dezamăgiți

O armată de voluntari entuziaști a fost cheia succesului recentelor Jocuri Olimpice, ajutând la organizarea întregului eveniment. Aproximativ 50.000 de voluntari au fost recrutați pentru a sprijini Jocurile de la Rio din 2016, deși rapoartele sugerează că mii au renunțat pe parcurs, din cauza suprasolicitării.

Organizatorii de la Tokyo spun că retragerea recentă a aproximativ 10.000 de voluntari, din cadrul ediției din acest an, nu va avea impact asupra operațiunilor, din cauza altor restricții Covid-19, inclusiv interzicerea spectatorilor, ceea ce conduce la o ușurare a provocărilor.

Când studentul universitar Jun Hatakeyama s-a înscris ca voluntar la Jocurile Olimpice de la Tokyo, el a fost plin de mândrie și încântat să-i întâmpine pe cei mai buni sportivi din lume, în țara sa.

Dar el spune că entuziasmul s-a transformat în anxietate și deziluzie, în timp ce a asistat la tot felul de probleme: de la creșterea costurilor olimpice la comentarii sexiste ale fostului șef al Jocurilor Olimpice de la Tokyo și acum la decizia de a nu amâna iarăși evenimentul, în ciuda cazurilor în creștere de Covid, din Japonia.

Hatakeyama a renunțat la rolul său pentru a oferi un exemplu.

„Jocurile Olimpice nu pun preț sufiecient de mult pe viețile oamenilor”, a spus el. "Viața noastră nu este normală, este o stare de urgență acum. Deci, de ce să organizăm acum Jocurile Olimpice din 2020?"

„Cred că simbolul Jocurilor Olimpice este complet dat uitării”.

Voluntarul olimpic Jun Hatakeyama a renunțat din cauza îngrijorărilor legate de Covid-19.

Dar alți voluntari sunt mai aventuroși, inclusiv Philbert Ono, scriitor și fotograf la Tokyo. "Cred că vor fi luate toate măsurile de siguranță posibile și voi respecta și toate protocoalele, așa că sunt încrezător că riscurile vor fi foarte mult reduse", a spus Ono.

Norihiko Tsuzuki, student proaspăt absolvit, a declarat că este încântat să lucreze ca voluntar olimpic, în ciuda provocărilor crescânde ale evenimentului. "Sper că obstacolele cu care s-a confruntat Japonia vor forța țara să se îmbunătățească", a spus el.

O bulă sigură?

Organizatorii insistă că Jocurile Olimpice pot avea loc într-o bulă sigură: sportivii vor fi testați în mod regulat, urmărit și vor fi nevoiți să păsreze distanțarea socială. Până la începerea Jocurilor, oficialii se așteaptă ca peste 80% dintre sportivi să fie vaccinați.

Dar experții în sănătate publică spun că există multe modalități prin care bula poate fi perforată, mai ales dacă zeci de mii de voluntari, în mare parte nevaccinați și netestați, se deplasează între locurile olimpice.

"Chiar și fără spectatori, nu este o bulă. Există prea multe scurgeri", a spus epidemiologul Mike Toole, de la Burnet Institute din Melbourne, Australia.

„Având acești 70.000 de voluntari în comunitate, mutându-se din cartier în cartier, apoi intrând la Jocuri - unde sunt aproximativ 20% de persoane nevaccinate - atunci vorbim despre un scenariu cu risc ridicat”, a mai precizat specialistul.

Avertismentele comunității medicale japoneze continuă să crească. Asociația Medicilor din Tokyo, o organizație care reprezintă 6.000 de medici din capitala Japoniei, a scris o scrisoare prin care solicita anularea Jocurilor. „Cea mai importantă prioritate acum este lupta împotriva COVID-19 și asigurarea vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor”, este un fragment din scrisoare.


Șeful grupului de lucru Covid-19 din Japonia, Shigeru Omi, a declarat la începutul acestei luni că „nu este normal” să găzduiască olimpiada în timpul pandemiei, avertizând că Jocurile vor avea un impact asupra infectărilor din Japonia.

Guvernul Japoniei este programat să pună capăt stării de urgență din Tokyo, dar și în cazul altor câteva prefecturi, pe 20 iunie, însă are în vedere menținerea unor reguli, cum ar fi orele de închidere ale restaurantelor, până la începutul Jocurilor Olimpice din iulie, a informat publicația Kyodo News.

Derularea procesului de vaccinare

Pe măsură ce Jocurile Olimpice se apropie rapid, Japonia își intensifică planul de vaccinare.

Dar chiar dacă țara are capacitatea de a administra 1 milion de doze zilnic, se confruntă în continuare cu provocarea de a încuraja oamenii să primească vaccinul.

Lansarea campaniei de vaccinare a început în februarie cu persoanele în vârstă de 65 de ani și peste, dar până acum doar aproximativ o treime din toate persoanele în vârstă au fost vaccinate. Kono, ministrul vaccinurilor, a recunoscut că unele persoane sunt reticente în a-și face apariția la centrele de vaccinare.

„Pe măsură ce numărul bătrânilor care se vaccinează scade, încercăm să ajungem la generațiile mai tinere; tot mai mulți oameni nu sunt interesați de vaccinuri, deci cum îi putem încuraja să se vaccineze?”, a spus Kono.

Vaccinările urmează să înceapă săptămâna viitoare în cadrul firmelor și a universităților, deși unele companii, precum compania aeriană japoneză ANA, au început mai devreme.

Primul ministru Yoshihide Suga dorește ca toți cei care vor vaccinul să îl primească până în octombrie sau noiembrie.

Totuși, cu cinci săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice, presiunea este continuă pentru a asigura publicul că Tokyo este un oraș sigur.
 

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole