Antena 3 CNN Externe Zelenski a dezvăluit ce le lipsește ucrainenilor pentru a învinge la Mariupol

Zelenski a dezvăluit ce le lipsește ucrainenilor pentru a învinge la Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele țării nu au suficiente arme grele pentru a învinge armata rusă în Mariupol.

de Adrian Iclozan    |   

Potrivit CNN, Zelenski a indicat două posibile căi de a pune capăt conflictului din oraș.

"În primul rând, (o victorie, n.r.) implică arme puternice și grele. În momentul de față, nu avem suficiente astfel de arme pentru a elibera Mariupol.

A doua cale este cea diplomatică. Până acum, Rusia nu a fost de acord cu acest lucru", a spus Zelenski, conform CNN.

"Nu știm când vom putea debloca situația la Mariupol. Și afirm în mod deschis că toți băieții noștri din Mariupol își doresc victoria, vor un oraș liber, niciunul nu are de gând să se predea inamicului. Acesta este sentimentul lor interior, asta este ceea ce sunt ei", a adăugat Zelenski, într-o conferință de presă la Kiev, alături de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Oficiali americani au confirmat la începutul săptămânii sosirea, în Europa, a armelor grele alocate de SUA în cadrul pachetului de ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pachetul include elicoptere, obuziere, rachete anti-tanc și vehicule blindate.

Evacuarea civililor din Mariupol n-a funcționat nici de astă dată

Un număr restrâns de civili au părăsit, miercuri, orașul Mariupol  după o nouă tentativă a autorităților ucrainene de a stabili coridoare de evacuare cu militarii ruși.

Însă, potrivit oficialilor ucraineni, cei care au reușit să plece au fost mult mai puțini decât se spera.

Eșecul de miercuri se adaugă altora, recente.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că au fost prevăzute autobuze pentru a evacua aproximativ 6.000 de femei, copii și persoane în vârstă.

Potrivit oficialului, care nu a dat cifre exacte, "nu au plecat mulți".

Într-o postare Telegram, autoritățile locale au spus că Ucraina "și-a îndeplinit toate obligațiile" iar primăria din Mariupol a indicat că un convoi de autobuze și ambulanțe era pregătit să continue evacuarea.

Zelenski: "Mii de evacuați din Mariupol au ajuns în teritoriile controlate de ruși"

Mii de civili au părăsit Mariupol prin coridoare convenite cu Rusia, dar, din păcate, câteva mii de au mers în teritoriile ocupate de ruși iar soarta acestor oameni nu este cunoscută, a precizat, miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El a arătat că autoritățile de la Kiev sunt pregătite pentru "orice format de schimb" al ucrainenilor luați prizonieri cu "soldații ruși, morții și răniții abandonați de Moscova".

Subiecte în articol: Mariupol Volodimir Zelenski
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben